Belföld

Fideszesekkel töltik fel a tízmilliárdos civil program kirúgott szervezőinek helyét

Nem mindegy, ki építi az állami civilszférát. Épp befejeződött egy országos projekt szervezőinek kiképzése, amikor a csapat harmadát indoklás nélkül utcára tették. A megüresedett helyekre csak a napokban írtak ki pályázatot, de fű alatt közben felvettek új munkatársakat, akik között jelenlegi Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőt, volt Fidesz-jelöltet és ORÖ-tagot is találni.

A helyi civil kezdeményezések bátorítása – ez a célja annak a két uniós projektnek, mely a következő pár évben az ország 360 településének életét hivatott élénkíteni.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 6,6 milliárdos keretéből falvak, városok indíthatnak majd saját programokat, amennyiben sikerül értékelhető pályázatokat összeállítaniuk kulturális, szabadidős vagy közbiztonsági területen.

A helyi szerveződések témáinak megtalálásához, a pályázatok összeállításához és későbbi megvalósításához kellene segítséget nyújtania egy másik, 3 milliárd forintból indított projektnek.

A Cselekvő közösségek projektet arra találták ki, hogy segítségével országos mentorhálózatot hozzanak létre. A 60 fős mentorcsapat feladata, hogy megyénként kisebb csoportokban bekapcsolódjanak a pályázó települések életébe, és a helyiekkel együtt összehozzák a programot.

Kormányzati ébredés

A 24.hu  a napokban írt arról, hogy a decemberben meghirdetett projektre 61 mentort vettek fel, mind el is végezték az akkreditált közösségfejlesztői képzést, de két hónappal azt követően, hogy átvették a bizonyítványukat, a csapat 20 tagját váratlanul és minden indoklás nélkül kirúgták.

A Cselekvő közösségek projektet vezető Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum azt állította, „szakmai és személyiségi szempontok értékelése” alapján döntötték el, kinek kellett mennie, az érintettek szerint viszont inkább az történt, hogy

kormányzati szinten késve ébredhettek rá a 18 megyére kiterjedő program politikai fontosságára, és menet közben kezdték el kirostálni az állam és a Fidesz szemszögéből kevéssé megbízható mentorokat.

Több kirúgott szervező szerint ugyanis az már a működésük rövid ideje alatt kiderült, hogy a polgármesterek és a helyi kormánypárti politikusok egyáltalán nem a települések és az ott lakók kezdeményezéseinek kibontakoztatásában gondolkodnak, hanem saját, előre kialakított, a 2018-as választási kampánnyal egybevágó terveiket próbálják megfinanszíroztatni a hamarosan induló projektekkel.

Az eltávolítottak közül többen azt állították a 24.hu-nak, hogy egy átvilágítással szűrték ki azokat, akik túl komolyan gondolták a közösségfejlesztést.

Tény, hogy az újonnan felvett mentorok többségénél már nem lehet panasz a politikai kockázatok miatt.

A napokban a program honlapján megjelent azoknak a mentoroknak a névsora, akiket még a kirúgottak pótlására kiírt hivatalos álláspályázat megjelenése előtt, vélhetően személyes ajánlások alapján emeltek be a résztvevők közé.

Az új mentorok között van, aki jelenleg is önkormányzati képviselő a Fidesz-KDNP színeiben. A keszthelyi pártképviselő mellett akad olyan új csapattag is, akinek közvetlen családtagja tölt be fideszes választott tisztséget Pécsen, más pedig 2010-ben volt a kormánypártok megyei jelöltje. De van olyan kivételes eljárással felvett mentor is, aki a Farkas Flórán nevével fémjelzett ORÖ-ből került a tízmilliárdos projekt szervezői közé.

A politikai kötődésekről nem szerepel egyetlen adat sem a honlapra kitett szakmai önéletrajzokban.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.