Belföld

Mészáros Antónia: Nem bonthatta volna fel a szerződésemet az ATV

Miután Kálmán Olga a Hír tévéhez igazolt, Rónai Egon és Mészáros Antónia vezette az Egyenes Beszéd című műsort. Eddig. Most Mészáros Antónia is elhagyja a csatornát, sőt még az újságírást is, azt mondja, nem élné meg tragédiának, ha életének ez a szakasza végleg lezárulna.

Hirtelennek tűnik a távozás.

Nekem egyáltalán nem volt hirtelen. Megpályáztam a UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatói posztját, és mostanában született meg a döntés, hogy engem választottak. Hosszú folyamat volt, de ennek már nincs jelentősége. A régi és az új munkaadómmal egyetértésben arra ügyeltem, hogy a hírt megfelelő formában jelentsük be. Nekem fontos volt, hogy személyesen, élő adásban mondjam el a nézőknek.

Régóta hallani, hogy Demcsák Zsuzsa kerül az ön helyére.

Ezzel a híreszteléssel nem foglalkoztam. Élő szerződésem volt az Egyenes Beszéd rám eső adásnapjaira, ezt jogszerűen nem bonthatta volna fel egyoldalúan az ATV. Hogy a többi napon ki vagy hány különböző ember vezette volna a műsort, az más kérdés, abba természetesen nem volt beleszólásom.

Korábban úgy nyilatkozott: lojális, amíg korrektek önnel. De akkor miért nézett más munka után?

Egy ideje gondolkodtam azon, hogy mással kéne foglalkoznom. Az ilyen elhatározásnak nyilván mindig több oka van, de most már inkább a jövőre szeretnék koncentrálni, az új kihívás érdekel.

Csak arról van szó, hogy elég volt az újságírásból?

Szeretem a szakmámat, de egyre jobban éreztem a korlátait és egyre határozottabban fogalmazódott meg bennem, hogy „többet szeretnék tenni”, mint amit ma egy tévéstúdióban lehet. Úgy is mondhatnám, olyan területen szeretnék dolgozni, ahol közvetlenebbül is érzem a munkám értelmét. A mai politikai- és médiaviszonyokat tekintve még a legfontosabb témákról szóló beszélgetés is csupán falra hányt borsó, a „legütősebb” interjúknak sincs számottevő hatása.

Mészáros Antónia az Egyenes Beszéd július 10-i adásában.
Fotó: ATV/Egyenes Beszéd

Jó, miért UNICEF?

Mindenképpen a civil szférában kerestem a helyemet. Egy nemzetközi fejvadász cég révén tudtam meg, hogy pályázatot írtak ki az UNICEF magyar ügyvezető igazgatói posztjára. A UNICEF az egyik legismertebb és legelismertebb jószolgálati szervezet a világon, olyan ügyet szolgál, amit eddig is rendkívül fontosnak tartottam, a műsoraimban több ízben beszélgettem az idevágó témák szakértőivel. Rögtön tudtam, hogy jelentkeznem kell.

Ez egy „külföldről pénzelt szervezet”?

Ellenkezőleg! Az UNICEF Magyarország kifejezetten hazai forrásokból gyűjti az adományokat.

Nem kap hétmillió forintnál több pénzt külföldről?

Nem láttam még a könyvelést, nyilván, hiszen hivatalosan meg sem kezdtem a munkát, de meglepne. Legfeljebb a nemzetközi szervezeten belül fordulhat elő pénzmozgás, és talán valami kevés uniós forrás lehetett.

Ismerve a UNICEF céljait, a jövőben lehet konfliktusa a magyar kormánnyal.

Eddig sem volt konfliktus a szervezet és a magyar kormány között. Az UNICEF minden országban a mindenkori kormánnyal együttműködésben dolgozik, elsősorban javaslatokkal, kutatásokkal, jó gyakorlatok ismertetésével igyekszik előrébb vinni a gyermekek ügyét. Nyilván lehetnek olyan területek, a gyermekjogokhoz, a gyermekjóléthez kapcsolódóan, ahol szakmai vita alakul ki. De a jó megoldásokhoz hasznosak is a szakmai alapú viták.

Végleg leszámolt az újságírással?

Nem merném azt mondani, hogy soha nem leszek már újságíró, de csak mert az ember olyat eleve nem szívesen mond, hogy soha. Őszintén szólva nem élném meg tragédiának, ha az életemnek ez a szakasza végképp lezárulna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik