Belföld

Dózsai kapákkal szabdalták Soros arcát Kelenföldön

Hiába szedné le a napokban a kormány a Soros-plakátokat, az Együtt aktivistái plebejus lendülettel lázadtak és tépték le őket Kelenföldön.

A Nyár heves s a kasza egyenes.
Hé, nagyurak: sok rossz, fehér ököl,
Mi lesz, hogyha Dózsa György kósza népe
Rettenetes, nagy dühvel özönöl.

(Ady Endre: Dózsa György unokája)

Sok külföldi gurul be az M1-M7-es forgalmát Dél-Budapestre vezető Nagyszőlős utcán keresztül a fővárosba. Na, ők elkerekedett szemmel báulhattak szerda este, azt hihették, itt az emberek annyira gyűlölik Soros Györgyöt, hogy kapákkal szabdalják szegény férfi arcát.

Pedig a helyzet inkább egy dózsai értelemben vett plebejus forradalom volt: az Együtt a XVI. kerületi akciójának sikerén felbuzdulva Újbudán is nekiesett a kormányplakátoknak.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Igen, azoknak a plakátoknak, amiket a kormány a vizes vb előtt magától is iziben leszed majd mindenhonnan, de legalábbis az olyan helyekről biztosan, ahol Michael Phelps trónkövetelői, valamint gyúrók, edzők és szurkolók feltűnhetnek. Az Együtt mindenesetre magabiztosan vonult fel a Nagyszőlős utca 2. elé délután hatra. Volt oka a nagy mellénynek: a Facebookon úgy 140 ember jelezte, hogy ott lesz, további cirka 1200 érdeklődött az esemény iránt.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ugyan egy szimpatizáns hölgy széles gesztusokkal magyarázva lelkendezett stábunknak, hogy tessék, mennyien eljöttek és mennyi autós tülköl egyetértően, a valóság kesernyésebb: jó, ha 30-40 fő megjelent, ebből legalább tíz újságíró. A mag azonban lelkes, az együttes aktivisták éppúgy, mint a teljesen civilek, és némi bevezetés, kvázi sajtótájékoztató után válogatott fegyverekkel estek a posztereknek.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Tépd a Sorost, ne siránkozz!

Mint megtudtuk, az alapvető taktika némi szappanos víz felvitele a felületre, majd vegyes eszközökkel – spatulával, hengertelenített festőhengernyéllel, kapával – kaparás. Egyből három Sorost kellett lecincálni, az alsó kettővel rapid módon végeztek, a harmadik azonban már-már iparialpin-technikát igényelt. Amint ezzel megvoltak, vonultak tovább a kelenföldi buszgarázs felé, ahol újabb plakátokat semmisítettek meg, egy üveggel védett citylightot pedig szigszalaggal módosítottak.

Miközben néha le-lelassított és egyetértően dudált pár autós (egykabriós is!), megkérdeztük a résztvevőket: MIÉRT?

Megszólalt nekünk Oana Lup, a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik oktatója, aki érdeklődőként jött a rendezvényre, bár nem zárta ki, hogy esetleg megránt egy plakátfoszlányt. Lup magánemberként azt mondta, valóban van némi antiszemita felhangjuk a Soros-plakátoknak, de “ez sokkal inkább egy megalapozatlan és személyes támadás”olyan ember ellen, aki sokat tett az oktatásért a világban és Magyarországon is. Ráadásul a plakátokon ott van, hogy 99 százalék támogatta a konzultációt, de felmerül a kérdés: minek a 99 százalékáról van szó?

Ez olyan, mint az amúgy érvénytelen népszavazás 98 százaléka?

Lup undort érez a kampány láttán, ami szerinte kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát.

A többi tépő egyértelműen antiszemitának mondta a plakátot, miközben a legányolt cafatokat betömködték a zsákokba (szelektívbe megy majd a hulladék, az LMP is megnyugodhat). Szerintük “az állampolgárok szemét bántja ez a vizuális szennyezés”.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Persze a józanabbja érzékelte, nem lesz itt áttörés, az Orbán-rendszer elleni forradalom, kapák ide vagy oda, nem a kelenföldi buszgarázs mellett fog kirobbanni. Ahogy egy csehszlovák gázálarctáskával és újonnan vásárolt vízipuskával érkezett férfi vallotta:

Magyarország ettől nem lesz jobb, de legalább megmondjuk a magunkét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik