Belföld

A rendőröknek is leesett az álluk az új diplomáciai rendszámoktól

Új rendszámokat kaptak a magyarországi diplomáciai testületek autói. Az eddigi hat- helyett nyolckarakteres táblák bevezetését már a tavasszal bejelentették, mégis sikerült meglepni vele a rendszámok regisztrációjával, figyelésével foglalkozó rendszereket, sőt a rendőröket is.

A váltással megszűnnek az eddigi DT-s kék rendszámok, helyettük CD lesz a diplomata autók általános betűjele.

A számozáson akkorát újítottak, hogy az végül teljesen eltérő lett a megszokott magyar formátumtól.

A kétszer hármas számcsoport első része az országokat jelöli. A 001-et Vatikán kapta meg az Egyesült Államok helyett. Az amerikaiak nagyon hátrébb kerültek, a 020-szal kell megelégedniük. A kiosztás a diplomáciai kapcsolatfelvétel időpontja alapján készült.

A második számcsoportból azt lehet kiolvasni, hogy a diplomaták, családtagjaik, a külképviseletek technikai személyzete vagy diplomáciai mentességet nem élvező külföldiek használatában van-e az autó.

Úgy tudjuk, hogy hivatalos értesítés nem érkezett meg a rendszámok kiadása előtt az autópálya-kezelőhöz, ezért ott a diplomáciai testületek jelezéseiből tudták meg, hogy új típusú rendszámaik miatt fel kell készíteni a leolvasó rendszert a nyolc karakterre. Várható, hogy a parkolókban és más leolvasó rendszerek esetében is lesz még némi fennakadás, és a rendőröket is elfelejtették tájékoztatni, így több esetben meglehetősen tanácstalanul szembesültek az utcán a nyolckarakteres rendszámokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik