Belföld

10 sukorónyi ingatlanpanama a Lágymányosi hídnál

A kormány tudtával legalább tízmilliárdos kár érhette a költségvetést egy délpesti telekfelvásárlás során. Hadházy Ákos szerint az állam Orbán Viktor barátjának ingatlanüzlete miatt mehetett bele egy döglött projekt drága megvételébe.

Néhány hete jogerősen elítéltek két embert a sukorói ingatlanpanama miatt. A Gyurcsány-kormány idején kötött ügyletben mintegy egymilliárd forintos kárról volt szó, amit egyébként egy bírósági ítélet “vissza is csinált”. Az Orbán-kormány alatt titokban összehozott ingatlanváráslás azonban akár tízmilliárdos kárt is okozhatott a költségvetésnek.

Az LMP társelnöke csütörtökön egy 15 hektáros terület adásvételéről tartotta a 75. korrupcióinfóját.

A Lágymányosi híd pesti hídfőjénél a Duna és a soroksári Duna-ág által határolt terület két lépcsőben került állami kézbe. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2012-ben vett meg egy kis részt, alig fél hektárt (6300 nm-et) 385 millióért, 2014-ben aztán a maradék 14,5 hektár is megvásárolták 16,5 milliárdért. Az első körben 60 ezerre, a másodikban azonban már 120 ezerre jött ki egy négyzetméter ára.

Az MNV a második tranzakciónál nem magát a földterületet vette meg, hanem az ingatlant birtokló Duna Passage Kft.-t. A korábbi Wallis-érdekeltségnek, a Wing Zrt.-nek kidolgozott tervei voltak 1100 lakás és hatalmas irodaházak felhúzására. Az üzlet azonban nem nagyon akart beindulni, pedig már 2010-ben bejelentették, hogy startol a projekt.

Hadházy Ákos többször próbálkozott azzal, hogy megtudja, hogy az állami tulajdonban lévő Duna Passage mennyiért jutott a telekhez 2007-ben, de hiába.

A politikus és szakértői a Duna Passage 2008-as mérlegadataiból arra következtettek, hogy a cég 6 milliárdért vehette a telket, így ezt összehasonlítva az állammal kötött 16 milliárdos szerződéssel nagyjából (10 sukorónyira) 10 milliárd forintra teszik a költségvetést ért kár összegét. Főleg, hogy azóta ejtették a cég értékét adó építési terveket.

Hadházy feltételezése szerint a tranzakció mögött az állt, hogy a Videoton gazdája, a miniszterelnök barátja, Garancsi István 2014-ben vásárolta ki a Market Zrt.-t fontos tulajdonrészét a Wing-csoporttól. A Duna Passage Kft.-t szintén 2014-ben, és szintén a Wing-csoporttól került az államhoz horribilis áron.

A feltételezés nagyon is logikus lehet: az állam, mintegy a Garancsinak tett szívességért cserébe, ajándékként jóval áron felül megvette a Wingtől a bedőlt projekttel együtt a Duna Passage Kft.-t

– állította csütörtöki sajtótájékoztatóján Hadházy, aki szerint ebben az ügyletben, akárcsak Sukorónál, megint az MNV Zrt. volt a kormányzati korrupció központja.

Az LMP feljelentést tesz az ingatlanügylet miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik