Belföld

Fordulatot vár Orbántól a fideszes polgármester

schmidt jenő (schmidt jenő)
schmidt jenő (schmidt jenő)
Egyszerre bírál és dicsér a TÖOSZ-elnök.

Az önkormányzati rendszer átalakítása jó irányba indult el, de azt, ami a változtatások közül nem sikerült, korrigálni kell – mondta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab fideszes polgármestere a Magyar Időknek. Schmidt Jenő bírálta a túlzott centralizációt. Szerinte egyes, önkormányzatoktól elvett feladatok idővel visszakerülnek a településekhez.

A TÖOSZ elnöke megbeszélést kezdeményezett a miniszterelnökkel. Ősszel szeretne Orbán Viktorra találkozni, hogy megvitathassák a folyamatban levő ügyeket. Mint mondta, érthető, hogy a kormányfő energiáit lekötik a külpolitikai csatározások, ezért talán kevesebb figyelem jut itthon a végek gondjaira, amelyeket túlzott központosítás is okoz. 

A kormány dolgozik egy olyan megoldáson, amellyel azokat a településeket támogatnák, amelyek saját erőből nem tudják megemelni a köztisztviselők bérét. Schmidt Jenő azt mondta, a hivatali dolgozók bérét januártól rendezik, és biztos benne, hogy a tárgyalások folytatódnak, megtalálják a megoldást, mivel nincs más lehetőség.

A választásoknak nem lehet úgy nekifutni, hogy az államháztartásban dolgozóknak ennyire különböző a bérezésük.

A kabinetnek a kormányhivatalok az édes gyermekei, de attól még gondoskodni kell a neveltről is, a közigazgatásban sem tehetnek mást, egyben kell kezelni a bérrendszert. Ezt a kormány is látja; a megállapodás esélyét növeli, hogy az államkincstárral már megegyeztek a fizetések emeléséről. A bérrendezés évente 25-30 milliárd forinttal növelné a kiadásokat.

Ehhez kormánydöntés kell, és ő bízik a kormányfő bölcsességében, valójában nem pénzügyi, hanem munkaszervezési kérdésről van szó és még nem tisztázott, hogy a kormányhivatalok mit vesznek át, hogyan működik a rendszer.

schmidt jenő (schmidt jenő)
Sötét jövőt jósol a vidéknek a Fidesz polgármestere  
Megkezdte a visszaszámlálást a kormánypárti politikus, és öt évet adott a rendszernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik