Belföld
kozmunkas(960x640).jpg (közmunkás)

Közmunkán több száz gyermek

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 07. 13:28

A belügyminiszter szerint ez lehetőség, nem kötelezettség.

A kormány célja a fiatalok képzettségi szintjének emelése, a szakmaszerzés támogatása. Ehhez biztosít lehetőséget a közfoglalkoztatás keretében – írta Pintér Sándor belügyminiszter Demeter Márta kérdésére válaszul.

A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a munkavállalásra, a közfoglalkoztatásra és a tankötelezettségre vonatkozó szabályok szerint egy 16. életévét betöltött már dolgozhat.

Áprilisban csaknem háromszáz gyermek önkéntesen munkálkodott a köz javára. Erdőn, mezőn…

A 18. életévet be nem töltött személyeknek ugyanis

a közfoglalkoztatásban történő részvétel lehetőség, nem pedig kötelezettség.

Áprilisban 289 tizennyolc év alatti állt közfoglalkoztatási jogviszonyban.

Jellemzően a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, az építőipar, a szállítás, a raktározás, az ingatlanügyletek, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek és a közigazgatás szakterületén.

Meg kell szüntetni a gyerekmunkát!

A parlamenti irományra válaszul az LMP ismét sürgette a gyermek-közmunka betiltását. A párt jelezte, tarthatatlan, hogy a kormány ragaszkodik 16 évesek foglalkoztatásához a “zsákutcás közmunka-programban”. A párt a gyermek-közmunka helyett minden 25 év alatti munkanélküli fiatalt bevonna az Ifjúsági Garanciaprogramba.

Az LMP emlékeztetett rá, hogy a kormány korábbi ígérete ellenére ez nem történt meg, noha a végzettség hiánya biztos út a szegénységbe és a munkanélküliségbe. A párt szerint történelmi bűnt követ el a kormány, amikor képzetlen fiatalok tömegét taszítja a munkaerőpiacra.

sad girl sitting and  thinking in the classroom
Taigetosz-törvény: "Közmunkásnak sem lesznek jók az elkallódott gyerekek"
Gyarmathy Éva gyermekpszichológus szerint betenni ezeket a gyerekeket az egyenoktatásba a 20. századra vall.

Korábban a kormánypártok leszavazták a gyermek-közmunka felszámolásáról szóló javaslatot, amivel az LMP szerint azt támogatta, hogy a szegénységben élő szülők gyermekei közmunkásnak álljanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.