Belföld

Véletlenül kiderült, hogy Matolcsy Ádám egyeteme eléggé hasonlít a CEU-hoz

Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia interjút adott a nemrég kormánypártivá vált Figyelőnek. Az interjúban nagyrészt a napokban megvásárolt Origóról beszél, és arról, mennyire nehéz közbeszerzéseket nyerni. De a lap a biztonság kedvéért leírta Matolcsy Ádám rövid névjegyét is. Innen derül ki az, hogy Matolcsy Ádám milyen egyetemekre járt.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Például a BME-GTK közgazdász-gazdálkodás szakára, ahol 2004 és 2007 között tanult,

de nem diplomázott le. 

Valamint az angliai Open University-re, ahol alapszakos diplomát szerzett. Ez az egyetem azért érdekes, mert egészen hasonló rendszerben működik, mint a CEU.

Az Open University Nagy-Britannia legnagyobb távoktatási intézménye. Ötven évvel ezelőtt alapította az akkori munkáspárti kormány, azért, hogy a lehető legtöbb speciális oktatási igényű embernek legyen lehetősége az egyetemi diploma megszerzésére. Az első tanóra 1971. január 3-án volt, rögtön a BBC második csatornáján, ahol a szokásostól eltérően egy matematika-előadással indítottak. Az egyetemre azóta is rengetegen jártak és diplomáztak le, többnyire a távolból.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Az Open University előre rögzített előadásokkal, Skype-on, emailben és Facebookon oktat. Magyarországon nincs campusa, ahogy egyébként az Egyesült Államokban sincs.

Mégis ugyanúgy akkreditálva van az Egyesült Államokban, mint a CEU.

Ráadásul pont ugyanaz az akkreditációs hivatal, a Middle States Commission on Higher Education akkreditálta. Az egyetlen lényegi különbség, hogy a CEU nem végez távoktatást, az ő képzéseiken ott is kell lenni.

Az Open University diplomái nem érvényesek automatikusan az Egyesült Államokban, ahogy egyébként a CEU diplomái sem. Egészen más elvárásoknak kell az utóbbi helyen megfelelni, ha a magyar mellé amerikai diplomát is szeretnénk kapni. Az Open University-n hasonló a helyzet, előre érdemes egyeztetni az amerikai intézményekkel, hogyan fogadják el az OU-n megszerzett diplomákat. De a diploma automatikusan Magyarországon sem érvényes. Itt ugyanúgy érdemes utánanézni, hogy elfogadják-e a munkához, vagy a továbbtanuláshoz. Ezt egyébként ugyanúgy meg kell tenni bármelyik brit egyetem diplomáival, az Open University ugyanis pontosan ugyanolyan alapképzéses diplomát ad ki, mint bármelyik brit egyetem.

Ebben egyébként az a trükk, hogy a legtöbb munkáltató nem is kérdez rá arra, hogy érvényes-e a diploma az adott országban. Erre leginkább a felsőoktatási intézmények szoktak rákérdezni, ha valaki tovább akar tanulni. 

Az, hogy az Open University-nek nincs campusa sem Magyarországon, sem az Egyesült Államokban, azért is érdekes, mert ez volt a magyar kormány egyik legfontosabb problémája a CEU-val is. Az egyetem ugyanis akkreditálva van az Egyesült Államokban, de nem folytat ott oktatási tevékenységet. Ezzel pedig versenyelőnyhöz jut a magyar egyetemekkel szemben. Az Open University versenyelőnye ehhez képest kiemelkedő, hiszen ott sem kell lenni a képzésen, otthonról is meg lehet csinálni.

Matolcsy Ádám képzése mindenesetre ragyogóan sikerült, hiszen mostanra befutott üzletember vált belőle. Olyannyira, hogy azt is megengedhette magának, hogy – saját elmondása szerint – több mint 4,2 milliárd forintért megvásárolja az Origót. Persze nem kizárt, hogy ehhez ezúttal is kapott egy kis családi segítséget. Spirk József kollégánk az akkor még működő Népszabadságban arról írt, hogy az MNB-s alapítványok, a jegybankelnök családja és az unokatestvére ingatlanberuházásai tartják el azt az építési céget, amely Matolcsy György fiának épít nyaralót Balatonfüreden, és méregdrága átalakítást végzett a River Loft Ház egyik 210 négyzetméteres lakásában, ahova Matolcsy Ádám egy éve beköltözött. Ahogy arról is, hogy balatonfüredi házának kivitelezését ugyanaz a cég végzi, amely a jegybanki alapítványok milliárdos beruházásait irányítja. Matolcsy Ádám korábban nagybátyja bankjától, a Növekedési Hitel Banktól kapott hitelből vette meg bútorgyárát, az utóbbi két évben összesen 170 millió forint nyereséget termelő Balaton Bútort is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik