Belföld

Nem kaphat segélyt az, aki nem tartja rendben otthon a vécét

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2017. 07. 05. 17:33

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tiltakozik az önkormányzati gyakorlat ellen, amely szerint több településen is a szociális ellátások feltételévé teszik, hogy valakinek rendezett-e a lakókörnyezete, vagy rendeltetésszerűen használja-e a WC-t a házban.

közölte a szervezet, hozzátéve, hogy

A TASZ ötvenöt ilyen rendeletet támadott meg a megyei kormányhivataloknál: Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében.

A TASZ azt írja, hogy olyan abszurd rendeletet is talált a szabályozásokat vizsgálva, amely szerint a szociális ellátás feltétele a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása, higiéniájának biztosítása, a vizes helyiség, WC rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése.

Szerintük máshol a jegyző ellenőrizheti, hogy nincs-e nyoma rágcsálóknak és légyinváziónak. Egyes településeken a szociális juttatásra csak akkor jogosult az igénylő, ha a lakás padlózatát, falazatát folyamatosan takarítja, meszeli.

A TASZ álláspontja szerint ezek a rendeletek sértik a Szociális törvény egyes rendelkezéseit, emellett az érintettek emberi méltósághoz, szociális biztonsághoz, magánélethez való jogát és ezekkel összefüggésben az egyenlő bánásmódhoz való jogot.

Ugyan a szociális törvény korábban felhatalmazta az önkormányzatokat ilyen szabályok alkotására, de az alkotmányellenes felhatalmazást 2015-ben kivették a törvényből. Azt, hogy nem lehet szociális támogatás feltételévé tenni szociális szempontokat, korábban a Kúria is kimondta. Ennek megfelelően az általunk megtámadott rendeleteket azonnal hatályon kívül kell helyezni

– mondta Boros Ilona, a a TASZ Egyenlőség Projektjének munkatársa.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.