Belföld

Elítélték jogerősen a melegeket és romákat verő gárdistákat

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 07. 05. 15:30

Bűnösnek találta a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék is közösség tagja elleni erőszak bűntettében azt az öt férfit, akik a 2013-as Budapest Pride felvonulás után – homofób és rasszista megjegyzések közepette – bántalmaztak három férfit.  A sértetteket a Háttér Társaság képviselte.

A a Háttér Társaság közleménye szerint az érintettek – Derdák Tibor, Orsós János és Glonczi László – a Budapest Pride-ról tartottak hazafelé 2013. július 6-án, amikor a Nyugati tér közelében egy 20-30 fős fekete ruhás, katonai alakzatba rendeződött ellentüntető csoporttal találták szembe magukat, akik először útjukat állták,

majd mindhármukat megverték “Buzik vagytok! Cigányok vagytok!” felkiáltások kíséretében.

A támadók a Nyugati téren egy nagyobb csoport ellentüntetőhöz csatlakoztak, és homofób rigmusokat skandáltak. Azt írják, a nyomozás alatt kiderült: valamennyi elkövető a jogerősen betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, az Új Magyar Gárda Mozgalomnak a tagja, ketten közülük vezető beosztásban.

A Pest Központi Kerületi Bíróság 2016 novemberében első fokon eljárva két elkövetőt letöltendő, hármat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt. A másodfokú eljárás 2017 júniusában zajlott. A Fővárosi Törvényszék a korábban  eljáró bírósághoz hasonlón minden kétséget kizáróan bizonyítottnak látta, hogy a vádlottak elkövették a bántalmazást, és annak indítéka a sértettek szexuális irányultsága, illetve etnikai hovatartozása voltak.

Felülbírálta ugyanakkor a Törvényszék az első fokon eljáró bíróság azon álláspontját, hogy a Nyugati téri skandálás a szólásszabadság keretein belül maradt,ezért az ellen büntetőjogi eszközökkel nem lehet fellépni. A másodfokú bíróság ezzel szemben úgy találta: nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusokat skandálni nem jogszerű, mivel az riadalomkeltő, amelyet a hatályos Büntető Törvénykönyv tilt.

 Mindezek mellett is a bíróság két elkövető büntetését enyhítette: egyiküket letöltendő szabadságvesztés helyett felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, egy másik vádlott esetén a felfüggesztés hosszát öt évről négy évre csökkentette.

Az ítélet jogerős.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.