Belföld
UTTAR PRADESH, INDIA - AUGUST 1:  9 year old Gitanjali (name changed) poses for a photo on August 1, 2016 in Uttar Pradesh, India. Her 30 year old father sexually abused her for years and raped her last year. He threatened to beat her and her mother with metal rods if she told anyone. When her grandfather found out, he went to the police and had him arrested. Since then, the whole family and whole village has been pressuring him to drop the case. He says "Everyone in the village is against me. They say that he's my only son and ask who will look after me and my family? They don't understand that what he did is very wrong. They don't think that it's true. Even my wife and Gitanjali's mother want me to drop the case. I don't know how much longer I can go on, but I know who he is, I know he will never change. If I drop the case it will give him the strength to do this again."  Their neighbors and people in the village tease and taunt Gitanjali and ask "what will happen to your future?", "who will marry you now?" and "what will happen to your mother?". They tell her to stop lying. Gitanjali's mother says that even though her husband often beat her, she wants him to get out of jail and come home. "If he gets out he will promise to stop abusing Gitanjali. It's her fault as well. When she would be sick she would stay in bed, she would run around and act childish and my husband would watch her. I told her to stay away from him. She should have shouted when he locked the door. She didn't share anything with me." She says that her husband would often make her sleep on the floor while he slept in the bed with Gitanjali. Gitanjali says that she feels sad that her father is in jail. She says that when he's around that financially things are better, that he looks after the family and is able to buy them things. She says that everyday her mother calls her a prostitute and blames her for her father being gone. (Photo by Getty Images)

Egy időre felszívódtak a gyermekprostituáltak a bécsi utcákról

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 06. 30. 17:27

Eleve jellemzőbb, hogy a kiskorú prostituáltakat inkább szobáztatják. Magyarországról inkább keletről csempészik be őket.
Korábban a témában:

Az eddig sem volt újdonság, hogy magyar szexmunkások rendszeresen megfordulnak nyugat-európai városokban, dolgoznak Amszterdamtól Zürichen át Hamburgig. De a prostitúciónak van egy elkeserítő fajtája, amikor gyermekeket kényszerítenek erre a pénzkereseti lehetőségre. Ez történik Bécs központjától nem messze, a Stuwenviertel nevű negyedben is. Ráadásul az osztrák Die Presse riportja szerint több gyermek is magyar az itt dolgozók közül.

5-20 euró (1600-6400 forint) közötti árakon dolgoznak, de mivel nem beszélnek nyelveket, cetliken kommunikálják a tarifát. Mindegyikőjük kilátástalan helyzetből, nyomorból, akár családi háttér nélkül érkezik.

Tóth Ákos, az Age of Hope gyermekvédelmi alapítvány vezetője elmondta a 24.hu-nak, ők is hallottak a Presse riportjáról, és igyekeznek mindent megtudni a háttérről. Felvették a kapcsolatot a bécsi, 12. kerületi rendőrséggel, a cikk szerzőjével és bécsi kapcsolataikkal. Annyit már sikerült kizárni, hogy nyugat-magyarországi gyerekek lennének a Stuwenviertelben, mivel az itteni intézetek jelezték, teljes a létszámuk, nincs hiányzó gyerek.

Inkább általános, hogy Északkelet-Magyarországról hoznak el gyerekeket, zömmel 13-14 év feletti tiniket, a fiatalabbak inkább a Balkánról kerülnek nyugatra.

Segítség

Fiataloknak külföldi munkavállalásra és a fogvatartás és prostitúcióra kényszerítés elkerülésére összeállítottak egy listát, mit tegyenek, mit ne tegyenek, ezt érdemes átböngészni az érintetteknek is.

Eleve jellemzőbb, hogy inkább szobáztatják a láthatóan fiatalkorú prostituáltakat, ennyiben valószínűtlenebb a történet, miszerint a nyílt utcán vártak volna a kuncsaftokra. Mindenesetre a mostani riport és kiemelt médiaérdekődés (a Prater és a Südbahnhof közti területet megszállta a sajtó és a civil szervezetek) közepette pihentetni fogják, elrejtik egy időre a prostituáltakat, új lakásokba viszik őket, gondosan értesítve erről a fix ügyfélkört is.

Ugyan felmerülhet, hogy miként nem tudhattak az osztrák rendőrök a riportban említett nyílt utcán való kéjelgésről, Tóth szerint nem érdemes támadni az ottani hatóságokat: lelkiismeretekesek, minden tőlük telhetőt megtesznek, csak a menekültválság az ő erejüket is nagyban leköti.

Elveszve a számerdőben

Nagyon nehéz számokat mondani arra, vajon hány gyerek esik áldozatul az őket prostitúcióra kényszerítő bandáknak Magyarországon. Ugyanis magas a látencia, a súlyosabb büntetőjogi következmények miatt sokkal inkább érdeke az árnyékban maradni a stricinek és a kuncsaftnak is. Ráadásul a szakemberek és a rendőrség se túlbuzgó, hogy jelezze az eseteket, elég csak Pintér Sándor lekoptató válaszát idézni, miszerint

és eleve manapság a tinilányok választása az, hogy áruba bocsátják magukat, ami alapvető lelki-családi okokból nyilvánvaló hülyeség.

Az NLCafé korábbi cikke is a látenciát emelte ki: eszerint Magyarországon évi átlag 50-70, 18 év alatti prostituáltat találnak a rendőrök, szinte mindannyian intézetben nevelkedtek. A valóságban sokkal rosszabb a helyzet, gyakran nem kerülnek ezek az esetek az igazságszolgáltatás elé. Ráadásul sokszor nincsenek annyira szem előtt a kizsákmányolt gyerekek, mint a bécsi Stuwenviertelben, hanem a net sötét bugyraiban lehet elérni a szolgáltatásaikat.

Így hálóznak be ők

A behúzás módszere egyszerű: leszakadt falvakban és intézetekben hálózzák be férfiak a lelkileg gyakran sérült lányokat (és fiúkat is). Ajándékokat kapnak, támogatást, figyelmet, elhitetik a fiatallal, hogy foglalkoznak vele. Utána jön a lelki nyomás: néha csak előadják, hogy tartoznak valakinek, sürgős pénz kell, ezért a fiatalnak áruba kell bocsátania a testét, ha segíteni akar a számára fontossá vált embernek. Előtte gyakorlatilag betörik őket, szexuális viszonyt létesítenek velük, rákapatják őket a drogra.

Sokszor az illető kamasz családját is behálózzák. Ez főleg a kelet-magyarországi leszakadt településekre jellemző. Ilyenkor luxuskocsikkal és -cuccokkal jelennek meg a községben, bemennek a kocsmába, felmérik a terepet. Keresnek pár alkoholizmusba csúszott apát, akiket idővel rá tudnak venni, hogy a pénzért cserébe passzolják le lányukat, fiúkat, akik majd hazaadnak pénzt. Egy ideig tényleg adnak, így elterjedhet a híre a környéken, hogy jól megy az adott családnak, mások is kedvet kaphatnak gyerekük áruba bocsátására.

A célállomás mindig olyan nyugati ország, ahol legálisak a bordélyházak (Hollandia, Németország, Ausztria stb.). A kiskorúak jellemzően osztrák bordélyokban fordulnak elő, egy Velvetnek nyilatkozó elítélt emberkereskedő szerint a legfitalabbak azonban nem magyarok hanem románok, bolgárok, oroszok.

Kiemelt képünk illusztráció

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.