Belföld

Eldőlt: Terézvárosban sem lehet többé beerbike-ozni

150 ezer forintra is büntethetik, aki megpróbálja.

Rendeletmódosítást fogadott el csütörtökön a VI. kerületi önkormányzat, amellyel gyakorlatilag megtiltja az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a sörbiciklik közlekedését.

Az önkormányzat közleménye szerint a rendeletmódosítást Hassay Zsófia fideszes polgármester kezdeményezte, azzal az indokkal, hogy a beerbike-ok a lakosságot és a kerületben közlekedőket is rendkívüli mértékben zavarták. Nagyon sok panasz és bejelentés érkezett a szolgáltatást igénybe vevők hangoskodása, olykor botrányos viselkedése és a forgalom akadályozása miatt – tették hozzá.

A közlemény szerint a testületi ülésen szót kértek a beerbike-okat üzemeltető cégek képviselői, de ők sem vitatták a korlátozás jogosságát, elismerték, hogy a szolgáltatás jellegéből adódóan „nem tartható normális mederben”, az azzal járó kellemetlenségek „egy ponton túl nem tolerálhatók”. Azt kérték, kapjanak írásos tájékoztatást a rendeletmódosításról és megsértésének szankcionálásáról.

A rendelet értelmében a jogsértés elkövetőjét a közterület-felügyelő legfeljebb 50 ezer forintos helyszíni bírsággal sújthatja, önkormányzati hatósági eljárásban pedig a jegyző természetes személyekre 150 ezer forintig, jogi jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében pedig egymillió forintig terjedő összegű közigazgatási bírságot szabhat ki. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik