Belföld

Jogerősen pert nyertek a kishantosiak a földalap ellen

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és ezzel jogerősen pert nyert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen. A bíróság ezért arra kötelezi az NFA-t, hogy a kishantosiaknak 17 millió forintot fizessen, kamatokkal együtt, valamint őt terheli az 1 millió forintos perköltség is – olvasható a bíróság közleményében.

A kishantosi központ 1998. október 19-től 2013. október 31-ig tartó időszakra haszonbérleti szerződést kötött az NFA-val, majd 2009-ben – a haszonbérleti szerződés tartama alatt – a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. agrár- és környezetgazdálkodási (AKG) jogcímen, ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogram megvalósításához állami támogatást kapott és vállalta, hogy a célprogram előírásait betartva műveli a földterületet. Ezt be is tartotta.

Az NFA 2013 szeptemberében értesítette a kishantosiakat, hogy a szerződésben foglalt határozott idő lejártát követően a szerződésben szereplő földrészletekre új pályázatot írnak ki, és a vidékfejlesztési központ nem is folytathatta a növénytermesztést a földeken. A pályázaton a kishantosiak egy földterületet sem nyertek el, a haszonbérleti szerződés megszűnt. Az NFA azonban nem térítette meg a célprogram teljesítése során elvégzett őszi munkák költségét, ezért a vidékfejlesztési központ pert indított.

A bíróság szerint az NFA tudomásul vette, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ az ökológiai szántóföldi növénytermesztés célprogramját figyelembe véve gazdálkodik, és így a program megvalósítása miatt elvégzett munkák költségeit neki ki kell majd fizetnie.

Kishantos apró diadalt aratott a Földalapkezelővel szemben
Az ökológiai földművelés lehetetlenné vált a kishantosiak kigolyózása miatt, így viszont nem tudták befejezni a programjukat. Az elsőfokú ítélet szerint az NFA-nak meg kell térítenie a kárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik