Belföld
Doctors and surgical staff pass by an operating room with doors emblazoned with the logos of the soccer teams FC St. Pauli (L) and Hamburg SV (R) at the the Agaplesion Diakonieklinikum hospital in Hamburg, Germany, 26 April 2017. Photo: Christian Charisius/dpa

5,2 milliárd forintért gyógyultak magyarok külföldön

24.hu
24.hu

2017. 06. 26. 08:32

Nekik a tb-ből finanszírozták a kezelésüket, amit itthon nem kaphattak volna meg, de nagyban segítette a gyógyulásukat.
Korábban a témában:

Több mint kétmilliárd forintért vehettek igénybe magyar biztosítottak külföldön gyógykezeléseket, döntően olyanokat, amik itthon nem elérhetők. Ezenfelül 5,2 milliárdot fizettek ki az Egészségbiztosítási Alapból külföldi biztosítóknak magyarok sürgősségi ellátásért – írta a Magyar Idők hétfői számában.

Genetikai vizsgálatot, speciális sebészeti ellátást, csontvelődonor-keresést, sugár- és izotópterápiás onkológiai ellátást is finanszírozott tavaly a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), a volt Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az intézménytől a lap megtudta, hogy 574 kérelem kapott pozitív elbírálást, ezek benyújtói döntően itthon nem elérhető szolgáltatást kívántak igénybe venni külföldön.

A magyar egészségbiztosító jellemzően akkor finanszírozza egy magyar beteg tervezhető gyógyítását más országban, ha olyan kezelésre vagy vizsgálatra szorul, amit itthon nem tudnak elvégezni, ha maga az eljárás orvosilag szükséges és esélyt jelent a páciensnek.

Az újság megtudta, az engedélyezett ellátásokat 99 százalékban Európában, főként Németországban, Ausztriában és Hollandiában vették igénybe közpénzből a betegek, de Amerikában, illetve Izraelben is végeztek külföldi gyógykezelést. Minderre összesen több mint 2,015 milliárd forintot fordított az egészségbiztosító.

A szabad betegáramlást lehetővé tévő direktíva 2013. október 25-én lépett hatályba. Eszerint az uniós polgárok az EU bármely országában ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az egészségügyi ellátást, mint az adott állam polgárai. Az Európai Bizottság adatai szerint a betegek mindössze egy százaléka kezelteti magát külföldön.

Ezen túlmenően – ugyancsak 2016-ban – több mint 5,2 milliárd forint ment el az Egészségbiztosítási Alapból olyan ellátások finanszírozására, amiket a magyar biztosítottak az európai egészségbiztosítási kártyára vettek igénybe. Ezek döntően üdülés idején szükségessé vált sürgősségi ellátások, amikre azonban nem feltétlenül tavaly szorultak az érintettek. A külföldi biztosítóknak – az uniós rendelet alapján – az igénybevételt követően 18 hónapjuk van arra, hogy az illetékes ország egészségbiztosítójának benyújtsák a számlát.

Ugyanez vonatkozik az unióban élő külföldiek által Magyarországon igénybe vett egészségügyi ellátásokra. A magyar egészségbiztosító tavaly valamivel több mint egymilliárd forintos igényt nyújtott be külföldi biztosítóknak a Magyarországon EU-kártyára igénybe vett ellátások után.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.