Belföld

Óriási félreértés miatt vizionál menekültáradatot a kormány

Szerdán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára idézte először az EP-képviselő Ska Keller szavait, mondván:

Az Európai Parlament zöldpárti frakciójának vezetője azt javasolja, hogy nagyobb csoportokban telepítsenek bevándorlókat Kelet-Európába, egyszerre akár egész falvakat is létrehozva, a magyar kormány viszont a leghatározottabban elutasítja a betelepítési programokat.

Szerinte az elvi álláspontot háromszor erősítették meg a magyarok: a 2015-ös bevándorlási konzultáció során, a tavaly őszi kvótanépszavazáson és a most lezárult konzultáció alkalmával.

A csütörtöki kormányinfón Lázár János nyomatékosította Dömötör szavait:

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja az unió határainak megnyitását és a migránsfalvak Közép-Kelet-Európába telepítését.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs pedig az LMP-t kérdezte, ők támogatják-e „migránsfalvak” létrehozását, mivel az EP zöldfrakciójának tagja az LMP EP-képviselője is. Az LMP közleményben mindössze annyit válaszolt a kormánypártnak, hogy „nem”. Pedig akár fel is hívhatták volna a Fidesz figyelmét, hogy Ska Keller nem egészen arról beszélt korábban, mint ami ellen a magyar kormányoldal tiltakozik.

Kellert egy német lapnak adott interjúban arról kérdezték, hogy szerinte a kelet-európai országok támogatnák-e, hogy menekültcsoportokat, például egy egész szír falut Lettországba küldenének. Az EP-képviselő erre azt mondta:

a szír falu ötlete csak egy lehetőség, amivel élhetnének. 

Keller ezt azzal példázta, hogy egy menekült nem akarna egyedül menni egy olyan országba, ahol nem élnek más menedékkérők. Az emberek inkább olyan helyekre mennének, ahol már élnek honfitársaik, hiszen ez megkönnyíti az integrációjukat. A képviselő azt is hozzátette, hogy az EU jogát sértik azok az országok, amelyek elutasítják a menekültek befogadását, ezért indított kötelezetségszegési eljárást ellenük az Európai Bizottság.

Az EP-képviselő maga is tisztázni akarta a nyilatkozatával kapcsolatos félreértéseket, ezért kedden közleményt adott ki, amiben egyértelművé akarta tenni, mire vonatkoztak az interjúban elhangzott szavai. A képviselő hangsúlyozta, hogy egy olyan országban, ahol kevés menekült él, egyszerűbb lenne a menedékkérőknek, ha csoportokban helyeznék át őket. Keller szerint egyébként Lettország tesz az egyik legtöbbet az unióban az áttelepítés ügyében.

Ska ugyanakkor nem javasolta, hogy egész falvakat küldjenek Kelet-Európába.

A képviselő közleményében újra hangsúlyozta, hogy a menekültek befogadását elutasító tagországokkal szemben a megfelelő lépés a kötelezettségszegési eljárás. Viszont a teljes falvakra vonatkozó áttelepítést nem javasolja az olyan tagországoknak, mint Csehország, Lengyelország vagy Magyarország, amelyek bojkottálják az EU áttelepítési programját.

Az Európai Parlament zöldpárti frakciójának szóviője, Ruth Reichstein a 24.hu-nak megerősítette:

nem volt szó arról, hogy Szíriából egyenesen Lettországba vagy más EU-országba embereket küldjenek.

Reichstein megerősítette, hogy Keller csak a menekültek EU-n belüli áthelyezéséről beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik