Belföld
Ajnácskő, 2016. október 30.
Mécsesek égnek a felvidéki Ajnácskő temetőjében a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2016. október 30-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Halottak neve is szerepel a katolikus papok nyilvántartásában

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 06. 23. 11:05

Nem sok köze van az interneten közzétett pap létszámnyilvántartásnak a katolikus egyház valós „munkaerőhelyzetéhez”. A magyar püspöki kar vezetőjének egyházmegyéjében a névsor 12 százalékát elhunyt papok neve teszi ki, további 20 százalékról pedig az derült ki, hogy nyugállományban van, vagy nem tartózkodik Magyarországon.

A katolikusok szórványosan közzétett, de hivatalosan soha nem összesített adatai alapján a 24.hu írta meg, hogy a súlyos létszámgondokkal kell szembenéznie legnagyobb magyar történelmi egyháznak.

A papszentelések idején, minden év júniusában közzétett statisztikák szerint egy évtized alatt 20 százalékkal csökkent a katolikus papok száma. A jelek szerint azonban még ennél is sokkal rosszabb a helyzet.

Az Annuarium Statisticum Ecclesiae, az egyházi statisztika szerint jelenleg 2110 katolikus pap szolgál Magyarországon, de az összesített számból nem derül ki, hogy közülük hányan képesek ténylegesen ellátni feladatukat. A győri egyházmegye honlapján megtalálható adatok arra utalnak, hogy roppant kevesen.

Veres András püspök egyházmegyéjének internetes oldalán közzétett papi adattárban 164 felszentelt személy neve szerepel. A lista az egyházmegyés papokat és a területén szolgálatot teljesítő szerzeteseket sorolja fel, de megtalálható benne 19 olyan atya neve, születési és szentelési adata is, aki már elhunyt. A fennmaradó 145 pap közül 31-en nyugállományban vannak, esetleg külföldön élnek vagy dolgoznak.

Az életkori megoszlást tekintve van 83 és 78 éves aktív besorolású plébános is a listában, ami azért érdekes, mert ugyan a Szentszék előírta a püspököknek 75 éves korban a kötelező nyugdíjazást, papként tovább is lehet szolgálni. A nyugállományba vonultakon kívül az aktívnak számító papok között további 27 fő életkora haladja meg a 65 éves korhatárt, ami a polgári nyugdíjkorhatár jelenleg Magyarországon férfiaknak.

Mindezeket egybevetve a honlapon szereplők alig több mint a fele számítható aktív, nyugdíjas korúnál fiatalabb egyházi személynek.

Az utánpótlás is egyre apad. A múlt szombaton Győrben a Loyolai Szent Ignác templomban Veres András megyéspüspök egyetlen új papot szentelt fel az ünnepi szentmisén.

Tény, hogy az elmúlt években nem csupán a papok száma csökken drasztikusan: egyre kevesebb a rendszeresen templomba járó hívő is.  A katolikus egyháznak hamarosan szembe kell nézni azzal, hogy mind kevesebb település, falu plébániáját tudja fenntartani, és le kell mondani arról, hogy a papok hagyományos értelemben részesei legyenek a vidék társadalmának.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 31.
A Budapest–Esztergom vasútvonalon végzett felújítási és villamosítási munkák során felújítják a Budapest-Angyalföld, újabb néven az Angyalföldi vasútállomás egy részét. A munkálatok miatt március 31-től július 29-ig változik a vonatok menetrendje, korlátozásokra kell számítani. 
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.