Belföld

Kiss László-ügy: törvényesen adták ki az erőszaktevő úszóedző ítéletét

Korábban az adatvédelmi hatóság hárommillió forintra büntette a levéltárat, a döntést bíróság helyezte hatályon kívül.

Több mint egy éve derült ki, hogy Kiss Lászlót, az úszóválogatott korábbi kapitányát 1962-ben elítélték csoportosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) akkor hárommillió forintos büntetést szabott ki Budapest Főváros Levéltárára, mert úgy vélték, jogellenes adatkezelés történt azzal, hogy az ügyet megszellőztető újságírónak kiadták a bírósági ítéletet.

Múlt héten azonban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletet hozott arról, hogy nincs szó törvénysértésről – erről az Index ír. A NAIH határozatát hatályon kívül helyezték, és kimondták, hogy a levéltár körültekintően, a hatályos levéltári és adatvédelmi jogszabályok figyelembe vételével végezte munkáját.

A levéltár igazgatója, Kenyeres István a döntést követően bejelentette: feloldják azt a NAIH által megkövetelt szabályozást is, amely lényegében csak engedéllyel rendelkező tudományos kutatóknak engedte a bírósági iratok megismerését és másolását. Az igazgató azt mondta: a levéltár nem rendőrség, nem az a dolga, hogy ellenőrizze, ki és miért akar megismerni egy iratot.

A hatóság korábban annak ellenére büntette meg a levéltárat, hogy az ítéletet anonimizálva adták át a Privát Kopó újságírójának. Menyhért Mészáros László ennek ellenére, mivel az ügyről más információkkal is rendelkezett, össze tudta rakni a történetet. A NAIH elnöke akkor azzal érvelt, hogy a levéltár hiába anonimizálta az ítéletet, az úszóedző személye egyértelműen azonosítható volt, hiszen az újságíró eleve a Kiss Lászlóra vonatkozó iratot kérte ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik