Belföld
Budapest, 2011. augusztus 26.
Magyar Úttörők Szövetsége felirat egy útbaigazító táblán a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági központ - az egykori úttörőtábor - területén. Háttérben a The International School of Budapest (ISB) Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola épülete. Hétévnyi szünet után folytatódik szeptemberben az egykori csillebérci úttörőtábor tulajdonjogának eldöntéséért indított per. Zicherman Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szóvivője szerint a vagyonkezelőnek változatlan célja, hogy a csillebérci úttörőtábor az állam tulajdonában kerüljön. A per szeptember 16-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon a magyar állam és az alperes Magyar Úttörőszövetség, valamint társai között.
MTI Fotó: Manek Attila

Hosszú Katinkának szánja a kormány Csillebércet

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 06. 12. 17:53

Az állam felhagy a pereskedéssel, és inkább fizet Rácz Péternek, az Magyar Úttörőszövetség egykori elnökének, hogy őszre ténylegesen visszaszerezhesse a csillebérci tábort. Az első Orbán-kormány idején, csaknem két évtizede indult rendőrségi, ügyészségi vizsgálatok, majd bírósági eljárások hétfőn peren kívüli egyezséggel értek véget – értesült a 24.hu.

Hétfőn a Budai Kerületi Bíróságon bejelentették, hogy a magyar állam peren kívüli egyezséget köt Rácz Péterrel, az úttörőszövetség utolsó elnökével.

A 24.hu információja szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. emberei azért kaptak felhatalmazást a Fidesz által korábban sokat támadott „főúttörővel” való megegyezésre, mert a drága budai ingatlanon egy Hosszú Katinka nevével fémjelzett úszóakadémia létesítését tervezi a kormány.

A megállapodás tényét maga Rácz Péter erősítette meg lapunknak.

A 46 hektáros – fél margitszigetnyi – ingatlan körül közel két évtizede folyik a jogi csatározás. Az egykori úttörőtábort a rendszerváltás idején egy ajándékozási szerződéssel „privatizálták”, és külön eljárás folyt a tábor területén található nagy értékű vadászház eladása ügyében, amelyben Ráczot hűtlen kezelés miatt el is marasztalták.

Rácz Péter sokáig a Fidesz egyik kedvenc ellensége volt, mert személyén és üzlettársain keresztül az MSZP-re is kiterjesztették a korrupciógyanút. A vadászház ügyét 2003-ban Rogán Antal – akkor még mint Fidelitas-alelnök – vitte ismételten a nyilvánosság elé, amikor kiderítették, hogy az épület az adásvétel után Rácz unokatestvére nevére került.

Az úttörőszövetség 1989-es ajándékozási szerződését 2004-ben nyilvánította érvénytelennek egy elsőfokú bírósági döntés, ám ez csak 11 évvel később, 2015 novemberében vált jogerőssé. A döntés értelmében az ingatlan tulajdonjoga visszaszállt az államra, illetve az MNV Zrt.-re, az úttörőknek és cégeiknek pedig el kellett hagyniuk a területet.

A tábor azonban az elmúlt másfél évben sem ürült ki, a területen számos olyan bérlő – iskola, óvoda – maradt, amely korábban hosszú távú szerződést kötött Ráczék ingatlanhasznosító vállalkozásával, a Csillebérc Szabadidő Kft.-vel.

Az ingatlanhasznosítás ügyében külön bírósági eljárás zajlott a Budai Kerületi Bíróságon, de a felek a hétfői tárgyaláson jelezték megegyezési szándékukat.

Vagyis az állam inkább fizetett a kormányoldal korábbi ellenfelének, hogy minél előbb hozzájusson az ingatlanhoz, noha idővel alighanem költségvetési ráfordítás nélkül is birtokba vehette volna.

Fotó: MTI / Manek Attila

Rácz Péter a 24.hu kérdésére azt mondta, a megegyezés pénzügyi vonatkozása üzleti titok, ezért nem árulja el, hogy mekkora összeget ajánlott az állam annak fejében, hogy szerződést bontson a jelenlegi bérlőkkel, és őszig átadja a területet.

Információink szerint a sietség oka az, hogy a kormány a júliusi budapesti úszó világbajnokság után – alighanem az ottani sikerekre is hivatkozva – úszóakadémia létrehozását tervezi bejelenteni. Az akadémia Hosszú Katinka, világ- és olimpiai bajnok úszó és csapata irányítása alatt működne.

A beruházással kapcsolatban megkerestük az MNV sajtóosztályát, de nem kaptunk választ. A csillebérci uszodakomplexum ügyéről Hosszú Katinka PR-menedzsere sem volt hajlandó nyilatkozni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.