Belföld

Hosszú Katinkának szánja a kormány Csillebércet

Az állam felhagy a pereskedéssel, és inkább fizet Rácz Péternek, az Magyar Úttörőszövetség egykori elnökének, hogy őszre ténylegesen visszaszerezhesse a csillebérci tábort. Az első Orbán-kormány idején, csaknem két évtizede indult rendőrségi, ügyészségi vizsgálatok, majd bírósági eljárások hétfőn peren kívüli egyezséggel értek véget – értesült a 24.hu.

Hétfőn a Budai Kerületi Bíróságon bejelentették, hogy a magyar állam peren kívüli egyezséget köt Rácz Péterrel, az úttörőszövetség utolsó elnökével.

A 24.hu információja szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. emberei azért kaptak felhatalmazást a Fidesz által korábban sokat támadott „főúttörővel” való megegyezésre, mert a drága budai ingatlanon egy Hosszú Katinka nevével fémjelzett úszóakadémia létesítését tervezi a kormány.

A megállapodás tényét maga Rácz Péter erősítette meg lapunknak.

A 46 hektáros – fél margitszigetnyi – ingatlan körül közel két évtizede folyik a jogi csatározás. Az egykori úttörőtábort a rendszerváltás idején egy ajándékozási szerződéssel „privatizálták”, és külön eljárás folyt a tábor területén található nagy értékű vadászház eladása ügyében, amelyben Ráczot hűtlen kezelés miatt el is marasztalták.

Rácz Péter sokáig a Fidesz egyik kedvenc ellensége volt, mert személyén és üzlettársain keresztül az MSZP-re is kiterjesztették a korrupciógyanút. A vadászház ügyét 2003-ban Rogán Antal – akkor még mint Fidelitas-alelnök – vitte ismételten a nyilvánosság elé, amikor kiderítették, hogy az épület az adásvétel után Rácz unokatestvére nevére került.

Az úttörőszövetség 1989-es ajándékozási szerződését 2004-ben nyilvánította érvénytelennek egy elsőfokú bírósági döntés, ám ez csak 11 évvel később, 2015 novemberében vált jogerőssé. A döntés értelmében az ingatlan tulajdonjoga visszaszállt az államra, illetve az MNV Zrt.-re, az úttörőknek és cégeiknek pedig el kellett hagyniuk a területet.

A tábor azonban az elmúlt másfél évben sem ürült ki, a területen számos olyan bérlő – iskola, óvoda – maradt, amely korábban hosszú távú szerződést kötött Ráczék ingatlanhasznosító vállalkozásával, a Csillebérc Szabadidő Kft.-vel.

Az ingatlanhasznosítás ügyében külön bírósági eljárás zajlott a Budai Kerületi Bíróságon, de a felek a hétfői tárgyaláson jelezték megegyezési szándékukat.

Vagyis az állam inkább fizetett a kormányoldal korábbi ellenfelének, hogy minél előbb hozzájusson az ingatlanhoz, noha idővel alighanem költségvetési ráfordítás nélkül is birtokba vehette volna.

Fotó: MTI / Manek Attila

Rácz Péter a 24.hu kérdésére azt mondta, a megegyezés pénzügyi vonatkozása üzleti titok, ezért nem árulja el, hogy mekkora összeget ajánlott az állam annak fejében, hogy szerződést bontson a jelenlegi bérlőkkel, és őszig átadja a területet.

Információink szerint a sietség oka az, hogy a kormány a júliusi budapesti úszó világbajnokság után – alighanem az ottani sikerekre is hivatkozva – úszóakadémia létrehozását tervezi bejelenteni. Az akadémia Hosszú Katinka, világ- és olimpiai bajnok úszó és csapata irányítása alatt működne.

A beruházással kapcsolatban megkerestük az MNV sajtóosztályát, de nem kaptunk választ. A csillebérci uszodakomplexum ügyéről Hosszú Katinka PR-menedzsere sem volt hajlandó nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik