Belföld

Ezért írta alá Áder a Taigetosz-törvényt

Közzétették az oktatási törvények elfogadása előtti egyeztetés emlékeztetőjét.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján hétfőn közzétették azt az emlékeztetőt, ami az oktatási törvények elfogadását megelőző egyeztetésen készült.

Altorjai Anita, a KEH sajtóigazgatója az állami hírügynökségnek a szokatlan lépést megindokolta. Mint mondta, azt szerették volna, ha a nyilvánosság minden kétséget kizáróan megbizonyosodhat arról, hogy Áder János megalapozott döntést hozott, amikor aláírta a törvényt.

A honlapon megjelent emlékeztetőből az derül ki, hogy a június 8-án a Sándor-palotában tartott tanácskozáson 12 szakember vett részt, 8 szakmai szervezet képviseletében.

A szervezetek képviselőjének aláírása bizonyítja, hogy egyértelműen támogatták az elfogadott oktatási törvényeket, úgy ítélték meg, hogy a módosítás a gyermekek érdekeit szolgálja.

Azt is aláírásukkal igazolták, hogy a törvényjavaslat készítésekor részt vettek szakmai egyeztetésen, kifejthették véleményüket a módosítással összefüggésben – mondta a sajtóigazgató.

Korábban az oktatási törvénymódosításról az államfő azt mondta, a szakmai szervezetek nem találtak benne kivetnivalót, ő pedig azt látta, nem tartotta ellentétesnek az alaptörvénnyel.

Áder Jánost az oktatási jogok biztosa arról biztosította, a módosítás nem támasztja alá a törvény elleni kritikákat és aggodalmakat, amelyek miatt az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik