Belföld

Zöld csápok nyúlnak majd ki az új Városligetből

A koncepció része lesz a forgalomcsillapítás, a zöldövezet növelése, lesz víz a tóban és sok kutyafuttató. Mindenesetre a tervek készítői optimisták.

Családbarát és fenntartható Városliget jön létre a Liget Budapest projekt keretében elvégzendő parkrekonstrukció nyomán – mondta a Városliget parkrehabilitációs vázlattervének csütörtöki bemutatóján a projekt kert- és tájépítészeti feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Persányi Miklós emlékeztetett arra, hogy a tervező Garten Studióhoz 118 szervezet juttatott el összesen 558 javaslatot, ezek 90 százalékát sikerült befogadni. Magyarország legnagyobb parkfejlesztése remélhetőleg megmutatja: lehet olyan eredményre jutni, ami a lehető legtöbb Liget-használó csoport lehető legnagyobb örömére szolgál – mondta.

Nem kell autó, csak zöld csápok

Persányi kiemelte: szükség van az M3-as autópálya forgalmának kivezetésére, a P+R parkolók és a közösségi közlekedés átgondolására. Az átmenő forgalmat ezért – a közösségi közlekedés kivételével – megszüntetik a Városliget egész területén.

A Városliget egy sok igényt kielégítő, rekreációs közösségi tér, aminek csak egyik fontos eleme a zöldfelület. A parkrekonstrukció lényege ezzel együtt a Liget zöldfelületeinek növelése. Sokat vitatott kérdés volt a zöldfelületek mérete, az erre vonatkozó számok elérhetők a www.varosligetpark.hu honlapon.

Persányi szerint a Ligetből a városba kinyúló “zöld csápokra” vonatkozó javaslatát megfogadták, így a Városligeti fasorba és a Dózsa György útra sok száz facsemetét ültettek. A főváros és a kerületek 37 500 új fát telepítenek Budapesten 2016 és 2019 között – jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, a Városligeti-tó medrében a jövőben egész évben víz lesz – a korcsolyaszezon kivételével -, a Liget forgalommentesítése után pedig érdemes elgondolkodni a Hősök teréről is, itt is megfontolandó az újraparkosítás.

Jönnek a Liget-hoszteszek

Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója a parktervezés szempontjairól elmondta, hogy az egyik legfontosabb cél a park fenntarthatósága. Gyermekbarát, családközpontú, okos közösségi teret képzeltek el, ennek érdekében akadálymentesítési koncepció is készült.

A fejlesztés első eredményének nevezte, hogy a ligeti bódésor helyén megépültek a Feszl által tervezett pavilonok, a street foodtól a fine diningig sokféle igényt kiszolgálva, de állandó minőségbiztosítás mellett. A Városliget Zrt. munkatársa elárulta, hogy kifinomult látogatóirányítási rendszert terveznek, a tájékozódást az applikációk mellett hostessek, gondnokok is segítik majd.

Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője közölte: az engedélyezési tervek elkészülte után, 2018 áprilisában kezdődhet a parkrekonstrukció első üteme, az utolsó, harmadik ütem pedig 2019 januárjában.

A parkon belül nem építenek ki kerékpárutat, a kerékpárosok azonban használhatják majd a Ligetet, és nyolc új Bubi-állomást is létrehoznak. 13 digitális információs táblát, 15 statikus térképet és 11, usb töltővel, wifi hotspottal ellátott okospadot helyeznek el. Krausz Zsolt, az Atelier Kis Péter munkatársa a parkba elhelyezendő négy új vendéglátó- és kilenc illemhely terveit és elhelyezkedését mutatta be.

Erre még a kutya is megcsóválja a farkát

Szloszjár elmondta: a Széchenyi Gyógyfürdő mellett vizes élménytér létesül, az Új Nemzeti Galéria környékére pedig egy zárt és egy nyílt kutyafuttató is kerül a kutyák és a gazdák komfortját szolgáló berendezésekkel. Ide tervezik a sörkertet és a hőlégballon-felszállóhelyet is. A KRESZ Park közlekedési játszótérré fejlődik, és megújul a Vakok kertje, ami mellett az iskolásoknak szánt sportpályákat helyezik el.

A Városligeti-tó felülete jelentősen megnő, a Vajdahunyadvár pedig körbecsónakázhatóvá válik. A vár környékére képzelik el a Liget rendezvényterét, a megújuló tóparti játszótér körül családi szigetet alakítanak ki. A turistabuszok leszállóhelyét a Hősök terénél helyezik el, a járművek azonban a Szabolcs utcában parkolnak majd.

Az Olof Palme sétány aszfaltburkolatát megszüntetik, a Király-domb mögötti botanikus kert területét megnövelik, mellette pedig még egy zárt kutyafuttatót alakítanak ki, míg a Nagyrétre kis dísztó, az Olof Palme Ház főbejárata elé rózsakert kerül.

Az Ötvenhatosok tere a fásítás egyik fő terepe lesz, a tervezett gyermekszínház közelében megújul a nagy játszótér, mellette pedig egy kisebb is létesül a kisgyerekek számára. A Magyar Zene Háza mellé zenei játszótér kerül. A Liget jelenleg sötét részeit mozgásérzékelős lámpákkal látják el, az áthelyezett közműveket pedig a fákra tekintettel vezetik el – számolt be a tervekről Szloszjár György.

(MTI)

55 millió ember él demenciával napjainkban, s a betegség – amelynek az Alzheimer-kór az leggyakoribb fajtája – a világ hetedik vezető haláloka. Ráadásul a betegek 75 százaléka nincs diagnosztizálva. A probléma egyre csak súlyosbodni fog. A kormánynak van egy stratégiája, az közhelyes megállapításokon kívül konkrét intézkedési tervet nem tartalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.