Belföld

Teljes körűen átnézik a meghibásodott orosz metrót

A szakemberek szerint egyedi hiba miatt nyílhattak ki az ajtók ott, ahol nem szabadott volna.

Orosz és magyar mérnökök is vizsgálják, hogyan történhetett meg, hogy mindkét oldalon kinyíltak hétfőn a Kálvin téren az egyik felújított szerelvény ajtói – írja az Index. A hiba komoly balesethez vezethetett volna, ha valaki a sínekre esik a járműből.

A portál azt írja: a mérnökök szerint egyedi lehet a hiba, ezért a másik három szerelvény, ami a felújítottak közül közlekedik, tovább járhat. A szakemberek eközben teljes körűen átnézik a meghibásodott járművet a fedélzeti számítógéptől kezdve az ajtókábelezésig, de egyelőre még nem tudják a hiba okát.

Az Index úgy értesült, hogy nehéz a felújított metrókocsik és a meglévő infrastruktúra összehangolása is. A régi áramátalakító például gyakran nem tudja fogadni a fékezéskor keletkezett áramot, amiből így hő keletkezik. A szellőző berendezés pedig hiába működik, az alagútban meleg van, és a meleg levegőt kavarják be a kocsikba. A helyzet akkor javul, ha a metrókocsik legalább felét lecserélték és az alagutat is felújították – derül ki a cikkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik