Belföld

Orbánék kötvénye a terrorizmust is támogathatja

A magyar kötvénnyel a külföldi vásárló bármilyen pénzt tisztára moshat.

Ezt Varga-Damm Andrea mondta a Hír Tv-ben, miután kiderült, hogy rossz példaként szerepelt a magyar letelepedésikötvény-program az üzletág legjelentősebb szereplőit felvonultató genfi konferencián. Az ügyvéd szerint a magyar kötvénnyel a külföldi vásárlók bármilyen eredetű pénzt tisztára moshatnak, így a rendszer akár a terrorizmus támogatására is alkalmas lehet.

A program esetleges visszaéléseit vizsgáló árnyékbizottságban a Jobbikot képviselő jogász azt mondta, hogy a kötvények jegyzésével megbízott közvetítő cégek eddig több mint 100 milliárd forintot kerestek az üzleten. Varga-Damm Andrea szerint van esély arra, hogy előbb-utóbb leleplezzék, hova került ez a pénz, szerinte ez egyszer ki fog derülni, hiszen az elévülési idő 15 év. Ő reménykedik abban, hogy a következő 15 évben lesz olyan kormány, amelyik segít ezt kideríteni.

Minden adat elektronikusan megvan, minden személy, nemcsak az államadósság kezelő központban, hanem a bevándorlási hivatalban is az összes személyes adatával szerepel.

Az üzleti migrációval foglalkozó genfi konferencián a szervezők és az iparági szereplők abban is egyetértettek, hogy a magyar program éppen azért kirívó, mert sehol máshol nincs kódolva, hogy az állam csak veszíthet az ügyleten és olyan sincs, hogy összemossák a végrehajtó és ellenőrző szerepet. A program népszerűségét egyebek mellett azzal magyarázták, hogy olcsó, gyors és egyszerű az ügyintézés, nem vizsgálják a pénz eredetét és a magyar hatóságok nagyon elnézők. Ez Varga-Damm szerint különösen furcsa, amikor egy nyugdíjasnak is adategyeztetésre kell mennie a bankjába.

Korábban a belügyminiszter tudatta, hogy akár húszezren is érkezhettek letelepedési kötvénnyel, és 35 ember kérelmét utasították el nemzetbiztonsági okokból.

Imádják a kínaiak és az oroszok a letelepedési kötvényeinket
35 ember volt, akinek a kérelmét nemzetbiztonsági okokból elutasították.

A Jobbik régóta azt mondja, hogy a kormány kitárta a kapukat “a gazdag terroristák” előtt, akiknek a letelepedési kötvény biztosít lehetőséget a határok gondtalan átlépésére”.

Jobbik: A Fidesz a gazdag terroristákat védi
Az ellenzéki párt a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban nyújtott volna be módosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik