Belföld

Lángokban állt a budapesti Karczag-villa

A Katasztrófavédelem rakta ki a galériát a Facebookra. Ezt írták hozzá:

Egykor patinás villaépület tetőszerkezetében keletkezett tűz szombaton, a főváros 12. kerületében. A Diána utcában álló épülethez riasztott fővárosi hivatásos tűzoltók öt vízsugárral fojtották el a lángokat. Munkájukat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította a helyszínen.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője vasárnap azt mondta, tart még a tűzvizsgálat, a tűz keletkezésének okáról akkor adnak tájékoztatást, ha befejeződött a vizsgálat.

Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte, hogy eddig nem indult rendőrségi eljárás az ügyben.

A Karczag-villáról korábban mi is írtunk, mint az egyik budapesti szellemházról, amit azonnal meg kellene menteni.

Húsz budapesti szellemház, amit azonnal meg kéne menteni
Magyarországon jelenleg több százezer üresen álló ingatlan van, melyek hasznosítása megoldaná a lakásproblémákkal küzdő emberek gondjait, vagy a város szövetébe bármilyen módon történő újra bekapcsolásuk javítaná az életminőséget, valamint a városképet.

Az eredetileg Schanzer-villaként ismert épület tervezői Bloch és Holitscher építőmesterek voltak, az épület 1900-ra lett kész. 1908-ban Spiegel Frigyes több lakásosra alakította, de a lakók nem sokáig élvezték az Andrássy úti életet: az ingatlanban 1921-ig a Török Nagykövetség, majd a Sajtókamara, 1945 után pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) volt.

A meglehetősen rossz állapotú épület karbantartására és felújítására a MÚOSZ nem tudott már elég pénzt elkülöníteni, így 2007-ben kiköltözött az Andrássy és Bajza utca sarkán lévő szecessziós villából, amely rengeteg védett építészeti értékkel bír, mint a rézborítású falak és a szecessziós cserépkályhák, valamint kandallók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik