Belföld
kereszt (kereszt, kereszténység, római katolikus, Isten tudja)

Orbán áldását adta az üldözött egyetemisták támogatására

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 06. 02. 10:07

Külföldi egyház, szerzetesrend ajánlásával lehet pályázni ösztöndíjra.

Orbán Viktor jegyzi azt a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet, amely szerint külön díjazzák azokat a külföldi egyetemistákat, főiskolásokat, akik keresztények.

Az ösztöndíjprogram célja, hogy az államilag elismert magyar felsőoktatási intézményekbe csábítsa azokat a fiatalokat, akiknek a hazájában “a keresztény közösségek vallási üldöztetésnek, fenyegetésnek vannak kitéve, szabad vallásgyakorlásban korlátozást szenvednek el”. A magyar kormány ezzel járulna hozzá, hogy ezek a keresztény közösségek boldoguljanak szülőföldjükön.

A program működtetéséért Balog Zoltán miniszter felel. Végrehajtását a Tempus Közalapítvány egy közreműködő szervezet bevonásával látja el.

A miniszter bocsátja a programban részt vevő magyar felsőoktatási intézmények rendelkezésére a pénzt. Az ösztöndíjast az alábbi juttatások illetik meg:

a) mentesség a képzés önköltségének megtérítése alól,
b) havi pénzbeli juttatás, amelynek összege a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) által meghatározott éves hallgatói normatíva 100%-a,
c) kollégiumi elhelyezés vagy lakhatási támogatás,
d) intézményi könyvtár ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásainak használata,
e) egészségügyi szolgáltatás, illetve a szolgáltatás igénybevétele esetén az idegennyelv-használatból eredő, igazolt költségek megtérítése, vagy az egészségügyi ellátás során szükséges idegennyelv-használatból eredő költségeket fedező kiegészítő egészségügyi biztosítás,
f ) félévenkénti utazási támogatás, amelynek pontos összegét az adott évre vonatkozóan az ösztöndíjprogram működési szabályzata tartalmazza.

A rendelet szerint ösztöndíjra az pályázhat, aki a Magyarországgal diplomáciai kapcsolatokat fenntartó országban elismert, külföldi egyház, szerzetesrend ajánlásával rendelkezik, vállalja, hogy tanulmányai után hazatér és végzettségét, szakképzettségét ott kamatoztatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.