Belföld

Tagadja az MTA, hogy nem volt merszük kiadni egy politikai kötetet

A 24.hu is ott volt azon a kötetbemutatón, ahol többek közt Tölgyessy Péter is előadott. A Hegymenet című, Jakab András és Urbán László szerkesztette könyvet a Magyar Tudományos Akadémia rendelte meg, de végül nem ők, hanem az Osiris adta ki, írtuk.

Több helyen lehetett olvasni azt is, hogy az Akadémia nem merte kiadni a magyar problémákkal szembenéző kötetet, mert politikailag nem vette volna jól ki magát a dolog. Az MTA most közleményt adott ki, tisztázó jelleggel. Azt írták, nem igaz az az állítás, hogy a “Hegymenet. Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon” című kötetet eredetileg a Magyar Tudományos Akadémia adta volna ki, illetve finanszírozta volna. Így nem helytállóak a sajtóban megjelent azon állítások, melyek szerint az MTA kihátrált volna a kötet kiadásából, ugyanis nem is vett részt a folyamatban.

Az MTA Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottsághoz nem érkezett olyan pályázat, amely támogatást igényelt volna a kötet kiadásához. Éppen ezért a kötet tudományos megmérettetése ezen a módon nem történt meg, annak tartalma nem került az MTA látókörébe. Ugyancsak ezért nem született akadémiai döntés a kiadvány támogatásáról és kiadásáról, ezért ebben az MTA főtitkára sem vehetett részt. Az MTA főtitkára semmilyen utasítást nem adott senkinek a könyv kiadására vagy támogatására vonatkozóan. Az MTA és annak minden vezetője fontosnak tartja a magyar társadalommal kapcsolatos tudományos kutatások támogatását, ezt rendszeresen végzi, és az eredményekről a nyilvánosságot is folyamatosan tájékoztatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik