Belföld

620 milliós osztalék és milliós veszteség az MNB-alapítványi cégeknél

mnb (magyar nemzeti bank)
mnb (magyar nemzeti bank)

Optima Befektetési Zrt.

21 millió forintos adózott eredménnyel zárta 2016-ot a jegybankhoz kapcsolódót befektetési cég, amelyben egy-egy részvénnyel rendelkezik hat MNB-s alapítvány (Pallas Athéné Domus Animae, Pallas Athéné Domus Concordiae, Pallas Athéné Domus Innovations, Pallas Athéné Domus Mentis, Pallas Athéné Domus Scientiae, Pallas Athéné Domus Geopolitikai Alapítvány). Május végén a közgyűlés úgy döntött, hogy az eredményt osztalékként kifizeti, és a hat alapítvány egyenlően részesedik belőle – fejenként kapnak 3,5 millió forintot.

Míg az Optima nettó árbevétele 2015-ben 103 millió forint volt, addig 2016-ra a hétszeresére, 782 millió forintra emelkedett. A beszámoló szerint a bevétel jelentős részét ingatlanüzemeltetésből, számviteli, kommunikációs szolgáltatásból érte el.

Ferida Zrt.

Az adózott eredménye – 640 millió forint – szinte teljes összegét, 620 millió forint osztalékot fizet ki az MNB-alapítványok befektetési portfolióját kezelő cég. A Ferida bevételeinek többsége értékpapírhozamból keletkezett: 1 év alatt a nulláról 1 milliárd forintra emelkedett.

Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.

A Matolcsy-egyetem építéséért felelős cég nettó árbevétele  1,8 millió forint volt, az eredmény azonban 5,5 millió forint. Ez utóbbi összeget nem fizetik ki osztalékként, hanem az eredménytartalékot gyarapítják vele a campusberuházás érdekében.

Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.

A négy MNB-alapítvány (PADS, PADA, PADG, PADI) tulajdonában álló, ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég 893 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi évet. A nettó árbevétele 323 millió forint volt, míg a költségek 1,2 milliárd forintra rúgtak.

Vízház Zrt.

Szintén veszteséges volt az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Vízház Zrt., amely 20,8 millió forintos mínuszban zárta 2016-ot. A 2017-es év valószínűleg sikeresebb lesz számára, hiszen a minap közbeszerzés nélkül nyerte el a Várkert Kaszinó felújításának pályázatát, 600 millió forintért.

Folyamatosan dolgozzuk fel az érdekesebb cégek beszámolóját, és cikkeinket itt és itt gyűjtjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik