Belföld

Kormánypárti cégek nyertek a „Magyarország erősödik” kampánnyal

Jelentős megbízást kaptak mások mellett Tombor András, Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Habony Árpád és Andy Vajna érdekeltségei.

Nettó 10,7 milliárd forint értékű reklámszerződést kötött tavaly november 1. és idén február 28. között a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az Átlátszó közadat-igénylésben kérte ki a szerződéseket és a hozzájuk kapcsolódó megrendeléseket, amelyekből a pénz felhasználása látszik.

Az összesítésből kiderül, hogy a legnagyobb összeget, 930 millió forintot a TV2-csoport és az állami tévé reklámidejét értékesítő Atmedia kapta, amely 2016 decembere óta Tombor András kormányközeli üzletember tulajdona.

472 milliót kapott a Garancsi István tulajdonában lévő Esma, amely a villanyoszlopokra szerelt hirdetőtáblákat birtokolja. A TV2 külön is szerepel az összesítésben, 269 millió forintra közvetlenül szerződtek az Andy Vajna tulajdonában lévő tévécsatornával, 265 millió forintot pedig az Odex kapott óriásplakátok, city-lightok és BKV-poszterek kihelyezéséért.

Az Origo 160, a Ripost 100 millió forintnyi hirdetést kapott. A Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Mediaworks-szel 98 millióra, a vidéki sajtóban reklámokat közzétevő Village Media Kft-vel 97 millióra szerződtek. Ez utóbbi céget 2016 április elején jegyezték be, és már első évében 34,5 millió forint adózott eredményre tett szert.

93 millió forintnyi megbízást kapott a Habony Árpád tulajdonában lévő, az ingyenes Lokált és a 888-at kiadó Modern Media Group, 86 milliót pedig az Andy Vajna tulajdonában lévő, a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.

A Magyar Időknek 59, az ATV-nek 49, az Echo TV-nek 34 millió forint jutott a kormányzati reklámokból. A vidéki rádiók reklámidejét értékesítő KOD Media Kft. 34 milliót kapott, ennek a cégnek Krsko Tibor a tulajdonosa, aki Csetényi Csaba üzlettársa.

31 millióért hirdettek a Magyar Hírlapban, 28 millióért az MTVA-val szerződtek, húszmilliót a Facebookon költöttek el. 17 millió forint jutott a Pesti Srácoknak, 13 a Bencsik András szerkesztette Demokratának és 11 millió a Schmidt Mária birtokába került Figyelőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik