Belföld

Kövér büntet: csökkentették 11 ellenzéki képviselő tiszteletdíját

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 05. 30. 11:33

Az Országgyűlés Kövér László javaslatára 10 szocialista és 1 független képviselő tiszteletdíját csökkentette összesen mintegy egymillió forint értékben. Az 50-100 ezer forintos fizetéscsökkentést az Áder Jánosnak címzett üzenetekkel felmutatott transzparensekért szabták ki.

Az országgyűlés a kormánypártok szavazataival hagyta jóvá Kövér László házelnök döntését, amelyekre a teljes ellenzék nemmel voksolt.

Kövér szerint a szocialisták a szemléltetésre vonatkozó házszabályi rendelkezéseket sértették meg április 10-én frakciótársuk, Kunhalmi Ágnes CEU-val kapcsolatos napirend előtti felszólalása alatt. Józsa István, Szabó Sándor, Szakács László, Teleki László és Tukacs István egy-egy “VÉTÓ” feliratú táblát tartott fel, míg Bangóné Borbély Ildikó, Gőgös Zoltán, Heringes Anita, Horváth Imre és Korózs Lajos olyan táblákat emeltek fel, amelyek összeolvasva piros színnel a “Ne írd alá, János” szöveget adták ki. Előbbi képviselők tiszteletdíját egyenként 50 ezer forinttal, míg utóbbiakét 100-100 ezer forinttal csökkentették.

Az érintettek a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését kérték a mentelmi bizottságtól, ám az nem adott helyt kérelmüknek. A szocialista politikusok ezt követően az Országgyűléstől kérték a hatályon kívül helyezést, ez a mostani döntés ugyanakkor végül “hatályában fenntartotta” a tiszteletdíj-csökkentéseket.

Hiszékeny Dezső is a megbüntetett szocialisták között lett volna, de a Ház végül nem szavazta meg tiszteletdíjának mérséklését. A szavazást megelőző MSZP-s tájékoztatás alapján esetében eljárási hiba történt.

A parlament 249 292 forinttal – egyharmadával – csökkentette Szabó Timea független országgyűlési képviselő tiszteletdíját, amiért a Párbeszéd társelnöke Áder János újraválasztott köztársasági elnök május 8-i eskütétele után a képviselői székére felállva egy marionettbábut emelt a magasba, amelynek fejére az államfő fényképét rögzítette. Eközben azt mondta: “Nem köztársasági elnök, egy bábu.” A házelnök indoklása szerint ezzel Szabó Timea súlyosan megsértette az Országgyűlés tekintélyét.

Szabó Timea is a mentelmi bizottsághoz, majd az Országgyűléshez fordult saját ügyében, de a Ház – a kormánypárti többség szavazataival – a házelnöki döntést jóváhagyta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.