Belföld

Andy Vajna lepipálta feleségét gasztrovállalkozásával

A Vajna-Palácsik házaspár mindkét tagja megvette a lábát a gasztronómia területén – igaz, Vajna András György filmügyi kormánybiztos már jóval előbb, más célcsoportra targetálva kínálja portékáját.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Vajna Tímea érdekeltségébe tartozó Mr. Funk nevű fánkozó 70 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a 22 milliós bevételt nagyjából 2 hónap alatt hozta össze a több lábon álló Vajnáné érdekeltsége.

A 2016-os céges beszámolók között kutatva megtaláltunk az Andy Vajna tulajdonában lévő BUNO Kft. elszámolását is. Ez a vállalkozás a belvárosi, felsőkategóriás Nobu étterem üzemeltetője. Vajna érdekeltségei egy bonyolult, több országot is érintő céghálóban helyezkednek el. A kormánybiztos offshore-hátterű vállalkozásairól korábban az Átlátszó készített összefoglalót, majd idén a HVG rajzolta meg, melyik cég melyik offshore-hátterű cégbe torkollik.

A Nobut üzemeltető cég ennek a pókhálószerű rendszernek egy kis eleme. A vállalkozás ügyvezetője maga Vajna, tulajdonosa pedig 2015 márciusa óta az AV Investments Befektetési Kft., amely a magyar Vajna-birodalom központi vagyonkezelő cége. Ennek a cégnek a tulajdonosánál futnak a szálak a kedvező adókörnyezetéről és diszkréciójáról híres Luxemburgba: az AV Investments Kft. 100 százalékban az ide bejegyzett AV Investments S.a.r.l. tulajdonában van.

A BUNO Kft. 2015-ben 810 millió 477 ezer forintos nettó árbevételt könyvelt el, tavaly a cég beszámolója szerint – ha nem is túl nagyot –, de előre léptek a 849 millió 848 ezres eredménnyel. 2015-ben a cég adózott eredménye mínusz 9 millió 293 ezer forint volt, ezt a veszteséget a Vajna-cég nemhogy lefaragta, hanem a 17 millió 708 ezer forintos növekedéssel 7 millió 415 ezer forintos nyereséget termelt. Osztalékot azonban nem fizetnek.

Ahogyan korábban megírtuk, Andy Vajna életkörülményeit gyaníthatóan nem a BUNO Kft.-nek, hanem kaszinós vállalkozásainak köszönheti, amelyekkel 2015-ben milliárdokat tehetett zsebre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik