Belföld

Orbán Magyarország újraiparosításáról beszélt

Akkumulátorgyárat avatott és Dél-Koreát dicsérte a miniszterelnök Gödön.

Magyarországon 2017-ben magasabb fokozatba kapcsol az újraiparosítás

– jelentette ki Orbán Viktor Gödön, a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén.

A miniszterelnök szerint hazánk Közép-Európa egyik járműgyártó centruma lett, a járműgyártásban dolgozók száma 2017 első negyedévében meghaladta a 160 ezret. Emellett elindultunk abba az irányba, hogy Magyarország a régió egyik járműfejlesztési központja és „az e-autózás éllovasa” legyen. Az új beruházások, így a gödi üzem révén már nemcsak autót gyártanak, hanem a jövő autóit is megálmodják, készítik és tesztelik itt – mutatott rá.

A kormányfő kitért arra is, hogy „a kilencvenes évek elején, a szocializmus lebontása után kinyílt a világ, és hirtelen, ömlesztve kapták az emberek a piacgazdaság termékeit, új márkákkal ismerkedtek meg. Hamar kiderült azonban, hogy a piacgazdaság sem mindig garancia a minőségre, de ha valami Dél-Koreában készült, biztosak lehettünk abban, hogy kiváló termékkel van dolgunk” – mondta.

Orbán szerint Dél-Korea példakép Magyarország számára, hogy sok munkával és szorgalommal, precizitással, kreativitással be lehet törni a világpiacra. „Dél-Korea és a Samsung arra is példa, hogy a világgazdaság nem úgy működik, hogy eleve le vannak osztva lapok, hanem a lapokat folyamatosan újraosztják” – vélekedett. Azt mondta, Dél-Korea azon országok közé tartozik, amelyek diktálják a tempót, és Közép-Európa is „a fel- és kiemelkedő térségek” közé tartozik.

A kormányfő arról is beszélt, hogy 2019-re az elektromos töltőállomások száma 3500-4000 között lesz az országban, 2020-ra 63 ezer elektromos meghajtású jármű kerül a magyar közutakra, és ebből 54 ezer személyautó lesz. Az elektromos autók tulajdonosai adókedvezményeket kapnak.

Rámutatott: Magyarország és Göd egyaránt nyer ezzel a gyárral, hiszen az emberek munkát, a cégek megrendeléseket kapnak,

a Samsung Európa legalacsonyabb adóit fizeti, továbbá kiválóan képzett, kreatív munkaerőt kap

egy olyan országban, amely a kutatás-fejlesztésben is az élre akar törni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik