Belföld

Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

Áprilisi adatok szerint eddig 23 halálos áldozata van Romániában a kanyarójárványnak, ebből 22 gyerek.

Romániában jelenleg nincs se kötelező védőoltás, se gyerekorvos az alapellátásban, ugyanakkor igen erős a vakcinaellenes propaganda, főleg az ortodox egyház részéről – írja honlapján a Magyar Tudományos Akadémia. Az áprilisi adatok alapján Romániában eddig 23-an haltak meg a járvány miatt. Az áldozatok közül 22 gyerek. A bejelentett fertőzések száma körülbelül 5 ezer, és a betegek zöme 1–4 éves. Tekintve, hogy a kanyaró halálozási aránya egy ezrelék, ez a szám inkább 23 ezer körül lehet – közölte Mészner Zsófia gyermekinfektológus.

Nem tudom, mire várnak.

Ezt mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet védőoltási tanácsadója. A romániai kanyarójárvány kapcsán arra utalt, hogy a szomszédos országban a 9–11 hónapos csecsemők mintegy fele még nem kapott oltást, a 4 éveseknek is több mint fele oltatlan, noha a kanyarónál az átlagosnál is nagyobb (92–95%-os) átoltottság szükséges a járvány megfékezéséhez.

A járvány vélhetően tovább terjed.

A legtöbb eset a Magyarországgal is szomszédos Temes megyében van, ezért a ránk nehezedő nyomás is nő. 1991-től átlagosan 15 alatt volt a hazai kanyarósok száma (behurcolt esetekből), de idén már áprilisra elértük ezt a számot a román határ mellett. Mindez egy minapi tudományos ülésen hangzott el, amikor Mészner Zsófia figyelmeztetett a védőoltások visszautasításának veszélyeire és arra, hogy a fiatal magyar szülők kis rétege is kényszerként éli meg a kötelező védőoltásokat.

A kanyaró ellen nincs gyógyszer, és becslések szerint eddig 20 millió embert mentettek meg a világon kanyaró elleni védőoltással (ez az egyik legsikeresebb vakcina). Magyarországon az elsők között vezették be 1969-ben. 1989-től ismétlő oltást adnak 11 éves korban (vagyis 1989 óta kétszer kapnak oltást a gyerekek, csecsemőkorban és 11 évesen).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik