Belföld

Sugárvédelmi overállban ülte végig a bizottsági ülést Sallai Róbert Benedek

Sugárvédelmi overallban ülte végig az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának paksi kihelyezett ülését Sallai Róbert Benedek (LMP), a bizottság elnöke. Facebook-bejegyzése szerint a politikus azt szerette volna üzenni, hogy nem bízik meg az atomenergiában:

Biztos vagyok benne egyrészt, hogy természetellenes ilyen mértékű kockázatnak kitenni az életet, másrészt biztos vagyok abban: ami elromolhat, az el is romlik. A 20. század közepén korszerűnek tűnő technika mára elavult, és a 21. század a megújulóké.

Az MTI beszámolója szerint az ülésen Hamvas István, a paksi atomerőmű vezérigazgatója azt mondta, hogy kulcskérdés lesz a megfelelő munkaerő garantálása az atomerőműben, ha üzembe lép a paksi ötödik és hatodik blokk. A vezérigazgató azt mondta, stabil munkahely a Paksi Atomerőmű, nagyon alacsony a fluktuáció. A korfa – mint fogalmazott – “egészséges”, a kollektíva elkötelezett, biztonságtudatos, jól képzett, 39 százalék felsőfokú, 60 százalék középfokú végzettséggel rendelkezik.
Az atomerőműben ahhoz, hogy valaki munkát vállaljon, helyben szervezett tanfolyamokon kell részt vennie, a mai oktatási rendszerben szerzett végzettség nem elegendő. Ahhoz, hogy kulcsfontosságú beosztásban, például reaktor operátorként dolgozzon valaki, minimum öt év tanulás és gyakorlat kell a felsőfokú végzettségen túl – fejtette ki.

Heringes Anita MSZP-s képviselő szerint a megfelelő nagyságú és képzettségű munkaerő biztosításához szükség lesz a paksi Energetikai Szakgimnáziumra, ezért garantálni kell annak működését. A kihelyezett ülést Heringes kezdeményezte, hogy a bizottság tagjai meggyőződjenek arról, hogy az atomerőmű biztonságosan működik.

Túl vagyok életem legizzasztóbb bizottsági ülésén. A szokásos konstruktív hangulathoz képest kissé meglepett most…

Közzétette: Sallai Róbert Benedek – 2017. május 23.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik