Belföld

Manchesteri terror: Kósa újra üzent Brüsszelnek

A Fidesz a gyász közben is saját kampánya igazolására használta fel a merényletet.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a manchesteri terrortámadás rámutat arra, hogy az európai vezetők – érthetetlen módon – még mindig nem veszik észre, mi folyik a kontinensen.

Még hány ártatlan embernek kell meghalnia, hogy az európai vezetők elgondolkodjanak az idevezető bevándorlási politikájukon?

Kósa Lajos megdöbbentőnek nevezte a Manchesterben történteket, együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit. Szerinte nyilvánvaló, hogy a terrorizmus nem azzal kezdődik, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantja magát, hanem azzal, amikor terroristák illegálisan jönnek Európába, és sokan ezt segítik, támogatják.

A Fidesz-frakció mellszélességgel kiáll a kormány mellett a terror üldözésében. 

Kósa szerint a történtek még élesebb fényt vetnek az Európai Parlament (EP) határozatára, amelyben az EP egy Magyarországon terrorcselekmény miatt jogerősen elítélt embert kezdett el “mentegetni”. A Fidesz frakcióvezetője azt is terrorcselekménynek nevezte, hogy hétfő hajnalban a franciaországi Calais-nál egy magyarokat szállító kisbuszt dobáltak meg.

A kötelező betelepítési kvótáról Kósa Lajos azt mondta, ha az Európai Unió Bírósága nem ad helyt a magyar és szlovák keresetnek – amelyhez Lengyelország is csatlakozott -, akkor “megyünk tovább az úton”, mert még sok kérdést kell tisztázni. Az ítéletet Magyarország végrehajtja, bár az Európai Bizottság kvótadöntését még azok sem hajtották végre, akik megszavazták – tette hozzá.

Pártja kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs azt írta, a Fideszt megdöbbentette a fiatalok elleni terrorakció, mély megrendüléssel értesült a manchesteri  támadásról. A párt osztozik a gyászoló családok fájdalmában, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván.

Az Európát sújtó újabb terrortámadás megerősíti azt a célkitűzésünket, hogy határainkat minden eszközzel meg kell védeni. Ismét kérdezzük: még hány ártatlan európai embernek kell meghalnia, hogy Brüsszel megváltoztassa elhibázott bevándorláspolitikáját? A tömeges bevándorlás terrorveszélyt hozott az európai polgárokra, és ma már a fiatalok és a gyerekek sem kivételek.

A másik kormánypárt, a KDNP is együttérzését fejezte ki a manchesteri robbantás áldozataival és családjukkal.

Amennyiben valóban terrortámadás történt, úgy ezt ismét egy olyan jelnek tekinthetjük, amely rámutat: nem szabad hagynunk, hogy Európában teret nyerjen az erőszak! Meg kell védenünk kontinensünket, hogy életünket, biztonságunkat, értékeinket és életmódunkat ne fenyegethessék megszállottak! Éppen ezért van szükség rendre és átláthatóságra a migránsválság kezelésekor is, hogy ne uralkodjon el a káosz környezetünkben!

Az ellenzéki pártok szintén részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak és elítélték a terrort.

A Jobbikot mélyen lesújtotta az újabb európai terrortámadás. A párt a manchesteri merénylet áldozatainak hozzátartozói felé őszinte részvétét fejezte ki, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánt.

A brutális támadás ismét megerősítette: a magyar és európai hatóságoknak mindent el kell követniük annak érdekében, hogy se a terroristák, se a terroristákat finanszírozó személyek ne jöhessenek be Európába.

Az MSZP a gyalázatos manchesteri támadáson mélységesen megdöbbent.

Gyáva, alávaló és kudarcra ítélt az az ideológia, amely békésen szórakozó fiatalok ellen merényletet használ eszközként.

Az MSZP részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és mielőbbi felépülést kíván a sebesülteknek.

Ugyanezt írta az Együtt, amely abban is bízik, hogy a gyors nyomozás meg tudja állapítani a tettesek kilétét, motivációját.

A történtek ismét felhívják a figyelmet az arctalan terror elleni közös, nemzetközi erőfeszítések fontosságára, hogy a gyűlölet ellen küzdeni, harcolni kell. A szabadságnak és egymás kölcsönös tiszteletének nincs történelmi alternatívája.

A DK a manchesteri merénylet áldozatait gyászolva emlékeztetett rá, hogy minden tragikus haláleset feldolgozhatatlan. Különösen igaz ez akkor, amikor egy aljas és hitvány merénylő fiatalok életét oltja ki.

Egy percre sem feledhető közös küzdelmünk a terrorizmus elleni harc. Ebben mindenkinek részt kell venni, akinek fontos a biztonság és az emberi jogok feltétlen tisztelete.

A Demokratikus Koalíció elnöke – Orbán Viktorhoz hasonlóan – kondoleáló levelet írt a brit miniszterelnöknek.

A Magyar Liberális Párt gyáva és gyalázatos gaztettnek nevezte az öngyilkos merényletet. A párt az áldozatok hozzátartozóinak őszinte részvétét fejezte ki, mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek. Bár a merénylet Nagy-Britanniában történt, de az európai civilizáció, életforma ellen irányult.

Mi európaiak mindannyian a támadás célpontjai vagyunk, ezért egységesen kell fellépnünk. Az áldozatoknak is tartozunk annyival, hogy mindent megtegyünk  az esetleges bűntársak felkutatásáért és példás megbüntetésért, a terrorcselekmények megelőzéséért és a terrorizmus felszámolásáért.

A liberálisok megdöbbentőnek nevezték, hogy a közösségi médiában sokan az Iszlám Államot éltették a gyalázatos bűncselekmény kapcsán. Akik ezt tették, nincs helyük közöttünk.

Az első szó az együttérzésé és a gyászé – írta Szél Bernadett. Az LMP társelnöke őszinte részvétéről biztosította azokat, akik szeretteiket elveszítették,

a szív megszakad ezt látva. Mindent meg kell tennünk, hogy megálljt parancsoljunk a terrornak és

ő minden tőle telhetőt meg is fog tenni ezért. A sérülteknek mielőbbi felépülést kívánt, az érintetteknek pedig rengeteg erőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik