Lefogta a nevelő a bölcsődést, és vizet fröcskölt az arcába, hogy abbahagyja a sírást

A szülő panaszt tett, a fenntartó nem törte magát a kivizsgálással. Az ombudsman lépett közbe.
Korábban a témában:

Nem egyszerű nevelési hibát, hanem jogsértést követett el az a záhonyi bölcsődei dolgozó, aki lefogott egy kisgyermeket és vizet fröcskölt az arcába – közölte az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint a fenntartó is hibázott, mert érdemben nem vizsgálta ki a szülő panaszát.

Az ombudsmanhoz az a szülő fordult, akinek gyermekét a bölcsődei alkalmazott azért „fegyelmezte”, hogy abbahagyja a sírást. Az eljárás traumatizálta a kicsit, azóta fél a víztől. A szülő kifogásolta, hogy hiába kezdeményezte a fenntartó eljárását, a kisgyermeknevelő felelősségre vonása elmaradt.

Székely a vizsgálati jelentésben hangsúlyozta: a magyar szabályozás és a nemzetközi elvárások is megkövetelik, hogy tiszteletben kell tartani a gyermek személyiségét, emberi méltóságát és jogait, védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben. Figyelmeztetett: kiszolgáltatott helyzetben lévő kisgyermekről van szó, aki a gondozótól többletvédelmet igényel. A szakembernek felkészültnek kell lennie a gyermek nyugtalan, felfokozott, sőt agresszív érzelmi állapotából adódó körülmények méltóságot tiszteletben tartó megoldására. A biztos szerint a bölcsődei nevelő által választott eszköz megalázó bánásmód volt.

A jelentés rögzíti, hogy a fenntartónak törvény szerint ki kell vizsgálnia a szülői panaszt, ha saját maga nem rendelkezik ehhez kellő szakértelemmel, akkor szakértőt kell felkérnie. A biztos viszont megállapította, hogy a fenntartó érdemben nem járt el, ami sértette a szülő tisztességes eljáráshoz való jogát és figyelmen kívül hagyta a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét. Ugyanakkor a fenntartó az ombudsmani vizsgálat megindítása után megtette a szükséges intézkedéseket.

Az ombudsman felhívta a bölcsőde vezetőjének figyelmét, hogy a jövőben a nevelési eszközök kiválasztása és alkalmazása során maradéktalanul biztosítsák a felügyelete alá tartozó kisgyermekek emberi méltóságához fűződő jogát. Emellett javasolta a fenntartó intézményi társulás vezetőjének, hogy a jövőben a tisztességes hatósági eljáráshoz való jog hatékony előmozdítása érdekében tegyenek minden esetben érdemi intézkedéseket az egyes gyermekvédelmi intézményekből érkező panaszok érdemi kivizsgálására. (MTI)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.