Belföld

Tüntetés a Parlamentnél: A lopás akkor is lopás, ha törvénybe foglalták

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 05. 21. 17:53

Korábban a témában:

Ezrek gyűltek össze vasárnap délután  a Műegyetem rakparton a “Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!” elnevezésű kormányellenes demonstráción. A megmozdulást a Nem maradunk csendben és az Oktatási szabadságot oldalak szervezték.

Fotó: Berecz Valter

A Műegyetemnél Dinók Henriett a Romaversitas szólalt fel elsőként, aki a CEU szerepét méltatta a romák felzárkóztatásában.

A KDNP-ből nemrég kilépett Lukácsi Katalin a kormány politikájának valódi keresztény elkötelezettségét kérte számon. Kérdése szerint keresztényinek lehet-e mondani az iráni atomprogramban való részvételt, vagy azt hogy a kormánypártok Habony Árpád nézeteit nagyobb becsben tartják, mint Ferenc pápáét.

Fotó: Berecz Valter

A résztvevők a beszédek elhangzása után a budai rakpartról a Kossuth térre vonultak. A tüntetés miatt jelentős forgalomkorlátozást rendeltek el a demonstráció útvonalán, a tüntetők órákra megbénították a belváros autóforgalmát.

Fotó: Berecz Valter

A tüntetésen ki is tűzték a következő demonstráció időpontját: jövő hétfőre, május 29-re újabb vonulást szerveznek.

Vágó Gábor a Kossuth téren arról beszélt, hogy ma már minden héten minden nap van olyan hír, amelybe egy normális országban miniszterek buknának bele. “Felcsúton minden Mészáros Lőrincé, és semmi sem a népé”. Rablás, hogy oligarchák szerezték meg a bankokat, a médiát, egész gazdasági szektorokat. De a legfőbb bűn, – mondta Vágó – hogy ellopták a jövőnket. 30 éve egy vidéki falusi gyerek is gondolhatta, hogy miniszterelnök lehet, ma legfeljebb azt hogy közmunkás legyen, vagy külföldön melós.

Fotó: Berecz Valter

“Ők az igazi álomgyilkosok!” – mondta Vágó.

“Tudniuk kell, hogy a lopás akkor is lopás, még ha törvénybe is foglalták”

Az LMP-s korábbi országgyűlési képviselője önszerveződésre, és a független médiumok támogatására szólította fel a résztvevőket, “addig legyél aktív, amíg lehet!” – mondta Vágó, és arra figyelmeztetett, hogy ne Habony tempója, a düh és a gyűlölet vezéreljen, mert ezzel csak a hatalom nyer. Vágó június 18-ra hirdetett közös pikniket.

Fotó: Berecz Valter

Lengyel Máté, a Cambridge-i Egyetem és a CEU oktatója az ellenvélemény elfogadásának fontosságáról beszélt: “Bízok a másikban – ez másként nem megy” – mondta, szembeállítva a tudományban megszokott párbeszéd világát a mutyik és a hatalmi arrogancia szellemiségével. Megköszönte a kutatók és egyetemek szolidaritását, akik nyilvánosan támogatták a CEU-t, és mindenki másnak, “aki kiállt azért, hogy ez az ország egy jobb hely legyen.”

Deák Éva a Partners Alapítvány képviseletében a civilellenes kormányzati fellépésről beszélve kiemelte, hogy szervezete többek között a gyerek közötti konfliktusokkal foglalkozik, külföldi pénzből kell fenntartani a működésüket. „Mi csoda hülyeség” – mondta, hogy most ezért megbélyegzik. „A gyerekéért vagyok itt, a civil szervezetért vagyok itt, ahol a egy tucat ember dolgozik azon, hogy másoknak jobb legyen, és azokért is itt vagyok, akikért dolgozunk.”

21 óra után a Parlamentnél hivatalosan véget ért a tüntetés, de a résztvevők egy része a CEU-hoz vonult.

Fotó: Berecz Valter

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.