Belföld

Vannak azért érvek amellett is, hogy a sorosozás tényleg antiszemitizmus

Köves Slomó jobboldali rabbi mostanában elég sokat beszél a sajtóban arról, hogy antiszemitizmus-e a sorosozás. Köves szerint nem az, de a gondolatmenete lényege az, hogy azért nem antiszemitizmus, mert ha a miniszterelnök “nemzetközi pénzügyi spekuláns”-ról szóló mondatait annak érzékeljük, akkor aláírjuk, hogy a pénzügyi elit egyenlő a zsidókkal.

Ez a gondolatmenet csak annyiban sántít, hogy az egyenlőséget nem mi húzzuk meg, hanem azok az emberek, akik Köves szerint is hajlamosabbak az antiszemitizmusra és az összeesküvés-elméletek befogadására.

De nem a spekulánsozás az egyetlen, ami a társadalom antiszemita ingereit szeretné becsatornázni a Fidesz felé, hanem a Fidelitas plakátja is. A plakáton milliárdosok rángatják bábként a politikai ellenzéket. Megjelenik rajta Simicska Lajos is (aki, nehogy már elfeljtsük, akkora hatalommal bírt eddig a Fideszben, hogy árnyék-miniszterelnöközték), de a lényeg a Botkát rángató Soros György.

Mivel egyébként semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy Soros bármilyen befolyást gyakorolna Botkára (nyilván), a plakát csak egyféleképpen értelmezhető (már a hazugság mellett). Ez pedig az, hogy Botkát a háttérhatalom rángatja. Itt van ez a plakát a múlt század első feléből. Egy katikatúra, amelyen a “gazdag zsidó” irányítja a társadalmat, bábként rángatva őket.

ROSER 2 (Chip)

Az antiszemita karikatúrák lényege az volt, hogy a társadalom erre fogékony rétegeiben felkeltse az indulatokat az ismeretlen, képzelt elittel szemben. 

A politikai bábjátékot egyébként még az oroszok szeretik nagyon használni. Még azt sem állítom, hogy a Fidelitas szándékosan csinált antiszemita plakátot, vagy hogy a kormány a sorosozást az antiszemitizmus kimondott szándékával kezdte volna el. Az viszont biztos, hogy szándékosan építenek rá a kampánnyal a magyar társadalom egy részének félelmére egy képzelt világhatalomtól, amelyet a magyar kormány szemében pont egy gazdag magyar zsidó személyesít meg.

De végső soron tényleg az számít antiszemitizmusnak, ami félelmet kelt a zsidóságban. Erről pedig a zsidóságot érdemes megkérdezni. Köves Slomó viszont még mindig nem a zsidóság.

(Egyébként Soros nem is olyan órát hord, mint ami a plakáton van, ha már a hazugságoknál maradunk.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik