Belföld

CEU: Ha a kormány figyelt volna ránk, meghallotta volna az üzenetünket

A CEU szerint Lázár János és Kovács Zoltán a csütörtöki Kormányinfón több pontatlan és rágalmazó kijelentést tett az egyetemmel kapcsolatban.

A CEU álláspontja kezdetektől fogva világos: Budapesten akarunk maradni, és amerikai és magyar akkreditációjú mester és doktori diplomákat kiadni. Oktatási szempontból nem látjuk indokoltnak egy amerikai kampusz felállítását. A helyzet megoldására egy New York állam és Magyarország között kötött kétoldalú megegyezést tartunk megfelelőnek. Hat hete szorgalmazzuk a helyzet tárgyalásos úton történő megoldását.

Nem akarnak „törvényen kívüli státuszt”, csupán biztosítani akarják a több mint 20 éve tartó budapesti működésük folytatásának jogi alapját.

A lex CEU elfogadhatatlan módon korlátozza tanszabadságunkat, amit a tarthatatlan határidők tovább súlyosbítanak. Ha a törvényt nem vonják vissza vagy módosítják érdemben, nem folytathatjuk tevékenységünket a városban, ami az otthonunk.

Azt írják, ha a kormány figyelt volna rájuk, bizonyára meghallotta volna az üzenetüket már Budapesten is.

Minden jogunk megvan arra, hogy álláspontunkat ismertessük Brüsszelben, Berlinben vagy bárhol máshol.

Szerintük a magyar kormány nemzetközi megítéléséért saját maga felelős, nem a CEU.

A kormány pontosan tudja, hogy arra kértük, kezdjen tárgyalásokba New York állammal, és hogy eddig semmilyen megbeszélésre vagy tárgyalásra nem került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik