Belföld

Gulyás Márton nagyon forró őszt jósol Orbánnak

Október 23-áig engednie kell vagy jönnek a blokádok, útlezárások, épületfoglalások.

Gulyás Márton a Hír TV Online-nak azt mondja, most a korábban meghirdetett választási mozgalmát szervezi. Eddig nagyjából ezerötszázan jelentkeztek a Közös Ország Mozgalomba, őket képzik, illetve építik az aktivistahálózatot, hogy sikeres legyen a mozgalom, amelynek a lényege, hogy a Fidesz választási rendszere ellen az összes politikai párt, szervezet együtt lépjen fel és dolgozzon ki egy közös, javaslatot. Az aktivista bízik abban, hogy velük még a megosztott baloldal is tárgyal, mert nekik is érdekük a konszenzus, a szavazatszámnak megfelelő parlamenti mandátum, a tiszta kampány, a dedikált megjelenési idő a közmédiában.

Nemcsak a választójogi törvényt kell megváltoztatni, hanem a választás egészének a kereteit kell úgy átalakítani. Ebbe beletartozik a közmédia használata, a plakáthelyek, a kampányfinanszírozás – számos részkérdés, amelyekben most súlyos versenyhátrányban vannak az ellenzéki pártok.

Az egyeztetést informálisan minden parlamenti ellenzéki párt támogatta, egy közös javaslatnál pedig a Fidesznek már azt kell mérlegelnie, szembe mer-e menni a népakarattal. Ha az Országgyűlés október 23-áig nem fogadja el a tervezetet, akkor jön az erőszakmentes polgári engedetlenség, ezért is toborozzák az aktivistákat.

Az erőszakmentes ellenállástól pedig a kormány szépen lassan belátja majd, hogy el kell fogadnia az új játékszabályokat, ha le akarja vezényelni a 2018-as választásokat.

Gulyás úgy látja, csak az új keretek jelentenek valódi esélyt, hiszen az ellenzék láthatóan nem fog technikai koalícióra lépni, az irányított jelöltállítás teljes illúzió. Ő nehezen tudja elképzelni, hogy Vona Gábor visszaléptessen bárkit Gyurcsányék javára, vagy fordítva. Ha a mostani, igazságtalan rendszerben vernék meg a Fideszt, az sem jelentené a népakarat győzelmét, nem a társadalmi támogatottságot tükrözné a mandátumarány. Arra készülnek, hogy lesz változás. Ha a kormány mégsem tér jobb belátásra, felbontják az együttműködést a hatalommal és Orbán Viktornak fel kell készülnie

a blokádokra, épületfoglalásokra, élőláncra. Ilyenek eddig csak elszórva voltak. Bár a mozgalom végig erőszakmentes lesz, de nem enged a követeléséből, hogy konszenzusos rendszert akar.

Lakájmédia kontra Bayer

A közszolgálati média működését úja alapokra helyezné, megszüntetné a brutális fideszes túlsúlyt, a pártokra bízná, milyen tartalommal töltik meg a műsoridőt. Gulyás Márton szerint ő válogathat, hogy kinek nyilatkozik, egy politikus és egy párt (se a Fidesz, se az MSZP) nem. Ő azért nem ad interjút a Habony-Mészáros-Vajna-tengelynek, mert még arra sem hajlandóak, hogy tisztességesen visszaadják azt, amit mond.

Bár a média pártcélokra történő felhasználása egyidős a magyar demokráciával, ennyire brutális még sosem volt. Sokan kérdezik egyébként, hogy miért álltam szóba Bayer Zsolttal, ha közben a kormánypárti sajtóval nem. Azért, mert Bayer minden mocskával együtt egy meggyőződéses figura.

A többiek csak gazdáik utasítását követik, ha egyszer összedől a rendszer, akkor találnak mást, akinek az érdekeit szolgálhatják. Bayerrel minden véleménykülönbség ellenére lehet vitázni, mert meggyőződésből mondja, hogy a Fidesz a létező világok legjobbikát teremtette.

A Fidesz szolgalelkű újságíróinál a “melegvád” csak a kezdet volt, szerinte fognak még lejjebb süllyedni, jönnek a sokkal alantasabb támadások, de ezektől nem kell megijedni, fel kell venni a kesztyűt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik