Belföld

Meghalt Pásztor Albert

Meghalt Pásztor Albert nyugállományú rendőr ezredes, jogász, egykori miskolci rendőrfőkapitány szombaton – erősítette meg az MTI értesülését Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A 62 éves Pásztor Albert 2000-től tíz éven át volt Miskolc rendőrfőkapitánya. Közéleti szerepet is vállalt, 2014-ben baloldali pártok támogatták a miskolci polgármester-választáson.

2011-ben Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Pro Urbe-díjjal tüntette ki.

2009. január 30-án Pásztor rendőrfőkapitányként egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Miskolcon az előző két hónapban elkövetett nyolc utcai rablás tettesei mind cigányok voltak és szerinte ennek elhallgatása hátráltatja a helyzet megoldását. Draskovics Tibor miniszter kezdeményezésére Bencze József, az ORFK vezetője még aznap leváltotta a rendőrkapitányt kijelentései miatt. A döntést felháborodás követte, a rendőrkapitány védelmére kelt a miskolci polgármester Káli Sándor (MSZP), a városi Fidesz-KDNP frakció, az SZDSZ miskolci szervezete, a Jobbik,valamint Lakatos Attila borsodi cigányvajda. A tiltakozás hatására másnap február 1-jén visszahelyezték tisztségébe a rendőrkapitányt. Délután szimpátiatüntetést tartottak mellette, melyen mintegy 3-4000 ember vett részt. Több szónok a miniszter, Draskovics lemondását követelte.

2010-ben, 32 év szolgálat után önként lemondott posztjáról, mert úgy érezte, kritikus, autonóm személyiségként nem illik bele az új rendszerbe. Ezután a magánszektorban helyezkedett el, vagyonvédelmi tanácsadóként

A megyei rendőrség a halál okáról nem adott tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik