Belföld

Erőszakkal vitték sintértelepre a Futrinka vizsláit, német dogjait

A Futrinka Egyesület kutyáit szerda estére visszaszerezték, de néhány mérges szomszéd miatt áll a bál: rendőrök, hatósági intézkedés, gyepmester, jegyzői határozat.

Szerda délelőtt közterületfenntartók, rendőrök és a budaörsi sintértelep munkatársai jelentek meg a Futrinka Egyesület bérelt tanyáján. Állítólag bármilyen hivatalos irat felmutatása nélkül elvittek nyolc kutyát azzal, hogy a maradék tízért még visszajönnek. A helyszínen tartózkodó munkatársnak a rendőrök azt mondták, csak biztosításként vannak itt, de amennyiben nem engedi be őket, akár 72 órára őrizetbe kerülhetnek.

Mindezt Mosó Adrienntől, az egyesület elnökétől tudtuk meg, miután egy olvasónk jelezte: tucatnyi kutyát vittek erőszakkal sintértelepre. Kiderült: a tanyán 18 eb volt, német dogok és magyar vizslák vegyesen.

Egyszerre nyolc állatot tudtak elvinni, mielőtt azonban a gyepmester visszatért volna, a megmaradt tíz kutyát gyorsan biztonságba helyezték. Estére pedig a másik nyolcat is kihozták az ebrendészettől, jelenleg mind a 18 állat biztonságban van ideiglenes befogadóknál, a telep üres.

Ez a jó hír.

18 kivert kutyának szereztek helyet

 

Az előzményekhez messzebb kell mennünk. A Német Dog Fajtamentés a Futrinka Egyesület egyik csoportjaként működik, összesen 120 kutyát gondoznak részben piliscsabai bérelt tanyákon, ideiglenes befogadóknál és családi kutyapanziókban. Az egyesületnek saját telephelye nincs.

Tavaly novemberben egy külterületi, négyhektáros lovarda egy kis részét bérelték ki Piliscsabán, a Garancsliget Lakópark szomszédságában. A kutyák itt egy istállóban, fedett helyen vannak, már ez előrelépés az eddigi szabadtéri kennelekhez képest – mondja Mosó Adrienn. A bérlemény 20 kutya ellátására alkalmas, a támogatók és az örökbefogadókkal való kapcsolattartást szolgálja, reprezentatív célból (is) volt rá szükség.

Beszerezték a szükséges engedélyeket, a hely külterületként állattartásra alkalmasnak számít, megkezdődött az építkezés-átalakítás, decemberben 18 kutyával be is költöztek. Ők este hattól reggel 8-ig az istálló épületébe vannak bezárva, napközben önkéntesek mozgatják, gondozzák, sétáltatják őket.

Van, aki nem bírja a kutyaugatást

Idén márciusban a lakópark egyik lakója birtokháborításért a település jegyzőjéhez fordult, mert szerinte az ebek jelentősen zavarják a környéken élők nyugodt lakhatásához való jogát.

A nagy számban itt tartott ebek folyamatos, hangos csaholása, nyüszítése lényegében az összes itt lévő nyugalmát zavarja, kérelmező ingatlanában becsukott ajtók, ablakok mellett is élhetetlen körülményeket teremtve ezzel. Ez a jogszabálysértő állapot  ahét valamennyi napján, minden napszakban tapasztalható, nap mint nap, óráról órára élik át az ott lakók, hogy nem lehet a kertben, a teraszon kulturált emberi módon élni, kötelezően hallják a véget nem érő, nyugalmat zavaró csaholást, a bezárt ebek nyüszítését

itt olvasható teljes terjedelmében.

Hiszti vagy nem, de a kutyák isszák meg a levét

Az illető 45 támogató aláírással kereste meg panaszával az önkormányzatot, az elnök szerint ezen aláírások hitelessége megkérdőjelezhető. A jegyző április 13-án határozatot hozott, hogy a Futrinka Egyesület köteles megszüntetni a jogsértő állapotot. Nem tudni, ez pontosan mit jelent, hogy dugót kellene tenni a kutyák szájába, vagy zajvédő falat építeni egy tanya köré…

Mosó Adrienn elmondta, a szomszédokat az ugatáson kívül zavarja a kutyák által az erdős, külterületi részen hátrahagyott ürülék, a támogatók és örökbefogadók autói jelentette környezetszennyezés, illetve megrémíti őket az önkéntesek, mint “kétes alakok” jelenléte.

Az egyesület is aláírásgyűjtésbe kezdett, 72 szomszéd támogatta aláírásával maradásukat, köztük a telephez legközelebbi, mintegy 100 méterre lévő ingatlan tulajdonosa. A futrinkások szerint az istállóba zárt 18 kutya éjjel nem ugat, hanem alszik, ellentétben a lakóparkban lévő, kertben tartott 40 ebbel – megszámolták.

A fent említett határozaton kívül semmilyen más hivatalos iratot nem kaptak, szerda reggel egyszer csak megjelent náluk a “hatóság”, és lejátszódott a cikk elején említett történet. Mosó Adrienn szerint az egész eljárás jogtalan és törvénysértő, bírósághoz fordultak. Ennek részleteibe most nem megyünk bele, főleg a másik oldal megszólaltatása anélkül.

Felhívtuk Piliscsaba jegyzőjét, aki folyamatban lévő ügyről lévén szó, nem nyilatkozhatott. Keressük a másik érintett felet, a “lakókat”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Futrinka Egyesület)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik