Belföld

Orbán egykori oxfordi iskolatársa: Intenzív gyűlöletet keltettek azok iránt, akik másképpen gondolkodnak

Kontler László történész, a CEU professzora április végén írt nyílt levelet Orbán Viktornak, melyben többi közt azt vetette a szemére, hogy kormányfő szerint “senki nem tudja, mi az a CEU”. A levélben a történész többek között arról írt, amikor 1989-ben “együtt lógtak” a magyar miniszterelnökkel az Oxfordon, Orbánnak pedig akkor még tetszett egy “dunai Oxford” szerű iskola létrehozásának az ötlete.

A CEU professzora a Magyar Narancsnak adott interjút, melyben arról beszélt, hogy a Heathrow-ról Oxfordba tartó buszon kezdett el először beszélgetni Orbán Viktorral, Kontler szerint szimpatizáltak egymással, “jókat dumáltak”.

A történész arra is kitért, hogy mióta kirobbant a CEU-botrány, folyamatosan megy a ködösítés, hogy nem lehet tudni, mi az a CEU. Amikor Orbán is ezt mondta a Kossuth rádióban, akkor kicsit elszakadt nála a cérna.

Orbán Viktor és a kormánya igyekszik egy alternatív valóságot megkonstruálni, illetve többfélét is, mondta.

Az egyik ilyenben szerinte a CEU nem létezik, a másikban egy idegen erő van jelen, aminek része a CEU “mint a tisztképzője annak a hadseregnek, amelyet a tiltakozó megmozdulásokon láthattunk”. Kontler úgy gondolja, kétféle alternatív valóság létrehozásával állunk szemben, ő pedig megpróbál az alternatív tényekkel valóságos tényeket szembeállítani.

A miniszterelnök egyébként nem válaszolt a levelére, de azt mondja, a mai napig várja a választ.

Azért is engedtem meg a levélben magamnak a személyes hangvételt, mert személyes szomorúságot, személyes csalódottságot, és kifejezetten felháborodást érzek. A CEU nekem és még sokan másoknak nagyon személyes történet. A családom mellett a legjobb történet, ami az életemben megesett velem, tette hozzá.

Kontler szerint ha a CEU túléli a támadásokat, akkor hosszabb távon jól jön ki belőle, mert sokkal többen megismerték az egyetem nevét a világban, mint ahányan eddig tudtak róla. Viszont rövid távon a kormány intézkedése kárt és bizonytalanságot okoz:

gondolja el mindenki, hogy hogyan lehet egy ilyen szituációban órára járni, órát tartani, dolgozatot írni, vizsgára készülni, diplomát védeni.

A történész úgy gondolja, az akadémiai szabadságot abban az értelemben csorbítja ez a törvény, hogy azt teszi kétségessé, taníthatnak-e bármit is.

A rengeteg CEU-val kapcsolatos nyílt levél a kormánynak a történész számára azt jelenti, hogy az a fajta művelt, tanult értelmiségi középréteg, amelyik egykor a Fidesz legfontosabb célközönsége volt, mostanra kijózanodott.  A CEU professzora úgy látja, hogy az utóbbi évek  elszánt rombolása már elért odáig, hogy az elkötelezett polgári konzervatívok felismerik és

gyakorlatilag kimondják, hogy a Fidesz többé nem az ő pártjuk.

Kontlernek ez a Fidesz talajvesztését mutatja, és azt, hogy nincs már Magyarországon olyan előremutató, fejlődést generálni képes csoport, ami a mai Fideszt támogatná.

A társadalomnak a Fideszt még mindig támogató rétegében elképesztően intenzív gyűlöletet sikerült kelteni mindazok iránt, akik másképpen gondolkodnak.

Kontler megjegyzi: a magyar társadalom nagyon erősen polarizálódott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik