Belföld

Merkel nagyon örül Macron győzelmének

Emmanuel Macron nagyszerű győzelmet aratott a franciaországi elnökválasztáson

– mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

Sajtótájékoztatóján a német kormányfő azt mondta, hogy a megválasztott francia elnök nemcsak hazájában testesíti meg “milliók reménységét”, hanem Németországban és egész Európában is sok ember bízik benne.

A volt szocialista gazdasági miniszter “bátran Európa-párti” választási kampányt folytatott, és kiáll a világ iránti nyitottság és a szociális piacgazdaság mellett – tette hozzá Merkel.

Jól együttműködnek majd

Merke nagyon örül Emmanuel Macron győzelmének, és “a legkisebb kétség sincs benne azzal kapcsolatban, hogy jól együttműködnek majd”. Németországot és Franciaországot “sorsszerű” kapcsolat köti össze, és közösen kell küzdeniük azért, hogy “jó jövő” várjon az egész Európai Unióra – mondta.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa azzal kapcsolatban, hogy a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár közös, német-francia beruházásokat sürget a francia gazdaság beindításához és a munkanélküliség csökkentéséhez, azt mondta, hogy majd csak az új elnök konkrét elképzeléseinek ismeretében lehet megállapítani, hogy hol vannak közös pontok Berlin és Párizs gazdaságpolitikájában.

Az viszont biztos, hogy Németország segíteni akar Franciaországnak a munkanélküliség, különösen a fiatalkori munkanélküliség leküzdéséhez – tette hozzá Angela Merkel.

Búcsúvacsora

Azzal összefüggésben, hogy Emmanuel Macron a francia gazdaság kilábalását hátráltató legfontosabb tényezők között tartja számon a német külkereskedelmi mérleg rekord mértékű többletét, a kancellár azt mondta hogy a – tavaly a hazai össztermék (GDP) 8,8 százalékának megfelelő, 266 milliárd eurót kitevő – többlet a lendületes béremelkedés révén a következő időszakban automatikusan, külön intézkedés nélkül csökken majd.

Francois Hollande-ról elmondta, hogy a távozó elnökkel azzal együtt nagyon jól tudtak együtt dolgozni, hogy erősen eltérő politikai háttérrel rendelkeznek. Különösen az ukrán válság ügyében, az úgynevezett normandiai formátumban – a Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország részvételével folytatott tárgyalásokon – volt jó az együttműködés.

A kancellár azt mondta, nem akarja, hogy Emmanuel Macron megválasztásával egyszerűen megszakadjon a kapcsolat Francois Hollande-dal, ezért hívta meg őt hétfő estére hivatalába egy búcsúlátogatásra, amelyen áttekintik, hogy miként sikerült az utóbbi öt év és milyen közös kihívások várnak Németországra és Franciaországra.

Emmanuel Macron a voksok 66,06 százalékát gyűjtötte össze az elnökválasztás vasárnapi, második fordulóban, ellenfele, Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje a szavazatok 33,94 százalékát kapta meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik