Belföld

Uzsora típusú jegyrendszert vezetetett be a polgármester Túrricsén

A mi fizetésünkből tartotta el a boltját. A romáknak a fizetéséből – mondta a Célpont riporterének Lázár Ferenc .  – Nagyon behúzott minket a polgármester úr.

Nekem 80 ezer 300 forint volt ugye a fizetésem. Én ebből max, amit kézhez kaptam 5 ezer, 3 ezer forint, volt – panaszolja  Kóczé Veronika. 129 közmunkás társához hasonlóan az elmúlt 13 hónapban valójában csak játékpénzt kapott a fizetése helyett.

A fizetés az úgy működött, hogy hát borítékot azt soha nem láttunk. Hanem csak rá volt írva a nevünk a borítékra, mikor Rácz Viktorné, aki adta a fizetésünket aláíratta velünk a bérjegyzéket, ketté tépte a borítékot és eldobta. Úgyhogy a fizetésünk ez már utána 2016-ban végig ez így működött, hogy pénzt nem láttunk.

Aki viszont nagyon is látta a pénzt, az Garda Endre, a 700 lakosú falu polgármestere.  Az elöljáró 2015 végén úgy döntött, gurít egy nagyot és megcsinálja élete bizniszét: falujában bevezette a jegyrendszert.

Nehéz megérteni, hogyan működheti több mint egy éve háborítatlanul az egy rakásnyi jogszabályt felrúgó és végtelenül aljas rendszerét a túrricsei kiskirály. Garda Endre pályázati pénzből, vagyis ingyen, nyitott egy saját, de szövetkezeti szociális boltoknak nevezett üzletet. Egy ekkora faluban nem túl nagy a kereslet, bőven elég lett volna a már működő bolt is. Hogy a polgármester új boltja életképes legyen, azt találta ki, hogy a falu közmunkásai nem fizetést kapnak, hanem pénz helyett jegyet, amelyet kizárólag az ő boltjában válthatnak be. Ezzel a konkurenciának is keresztbe tett.

A korábbi bolt éves forgalma addig 75-80 millió forint  közt mozgott. Aztán, ahogy megnyitott a polgármester boltja,  szépen lecsökkent év végére 25 millióra – magyarázza az igazi bolt egyik alkalmazottja. A faluban a szociális bolt megnyitása után nem volt többé verseny. Hiába volt a nem szociális boltban minden olcsóbb, a közmunkások és a segélyezettek, mivel utalványt kaptak csak a drágább szociális boltba tudtak menni vásárolni.

Volt olyan eset is, hogy aki mégsem oda ment a pénzéből vásárolni, meg lett fenyegetve, hogy ugyan már, ha még egyszer meglátlak, hogy ide jársz, akkor nem kapsz utalványt – mondják a helyiek.

A túrricsei nincstelenek a közmunkától azt remélték, azután majd kicsit kiszámíthatóbban, kicsit nagyobb biztonságban, kevésbé kiszolgáltatottan élhetnek majd. De ebből nem lett semmi. A polgármesterük machinációi még mélyebbre, lényegében rabszolgasorba taszította őket.

Túrricsén mindenki tart a polgármestertől, aki 14 éve vezeti a falut.

A Közmunkásoknak a pokol volt, az a polgármesternek a mennyország. Jól ment a bolt. Garda Endre egy-két hónap hitelezgetés után emelte a tétet. Bevezette a saját maga által nyomtatgatott szociális jegyet. Fizetés helyett ezt adta.

A polgármester szociálisnak nevezett boltjában sok esetben dupla áron lehet vásárolni mint bármelyik városi hipermarketben. A helyiek 13 hónapig tűrtek. Aztán fellázadtak. Illetve próbáltak fellázadni. Idén januártól nincs már szociális jegy.

Nem tudtak cipőket venni, nem tudtak iskolába menni a gyerekek. A polgármesternek szóltak, hogy pénzt adjon, de egynek se adott, azt mondta menjetek jegyért, de abból nem lehetett cipőt venni – mondta Lázár Ferenc, a polgármester elleni lázadás egyik vezetője. Korábban 4 évig dolgozott közmunkásként. De amióta lázadozott, azóta meg munkája nincs – a Túrricsei polgármester viselt dolgait és a bizonyítékokat bemutató riport a Hír Tv Célpont című műsorában látható, péntek este 21.30-kor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik