Belföld

Oroszellenes tüntetés volt Budapesten a nyugati lapok szerint

A nagy nemzetközi hírügynökségek is ott voltak Fekete-Győr Andrásék tüntetésén: Európa-párti tömegről írnak, aminek tele van a hócipője az orbánizmussal.

A sokadik nagyméretű kormányellenes tüntetés zajlott le május 1-jén Budapesten, amit a nemzetközi média is kiszúrt magának. Az AP tudósítását átvette több lap, így a Washington Post, a Szabad Európa Rádió, a Boston Globe is. Az amerikai hírügynökség tudósítója azt írta, a tüntetők a túl szoros magyar-orosz kapcsolatok ellen tiltakoztak és azt kiáltozták:

Európa! Európa!

Felidézik a szervező Momentum Mozgalom elnökének, Fekete-Győr Andrásnak a beszédét, aki Orbán Viktor kormányfőt bírálta, amiért a “szegény, elnyomott és alulfejlett Oroszországhoz” közelíti Magyarországot. Azt is kiemelték, hogy Fekete-Győr az Állítsuk meg Brüsszelt! kampányt is kritizálta.

Fotó: Bielik István

Az AP felidézi a hazai orosz nyomulás mérföldköveit: Paks 2-t, a magyar olaj- és gázfüggőséget, az oroszok ihlette civil ellenes törvényjavaslatot. Hozzátették, a mostani a sokadik Orbán-ellenes tüntetés volt Budapesten, és volt, amelyiken 70 ezren is részt vettek. Mindez és az uniós felszólítások azonban nem ingatták meg a kormánypárt vezetését a népszerűségi felmérésekben.

Az AFP tudósítását vette át például az Euractiv, ami felidézi azt is, hogy a Momentum szerint tízezren voltak jelen a tömegben, ami az orosz nagykövetség előtt is elvonult. Az előzmények között felidézik azt is, hogy pár éve Orbán bejelentette az illiberális állam kiépítésére vonatkozó vágyálmait. Azt is felidézik, hogy a Momentum a 2024-es olimpiai pályázat megtorpedózásával került fel a politikai térképre.

Nagy tüntetés, kis esély a változásra

A Guardian már a Reuters tudósítását használta fel, amiben az áll, ezrek tüntettek Budapesten az Európai Unió mellett. Ez egy nagy tüntetéshullám része, ami a Soros György finanszírozta Közép-európai Egyetem (CEU) megszüntetése miatt kezdődött. Egyedül a Reuters idézi fel, hogy a Momentum a választásokon is indulna. Megemlítik, hogy Orbán pár napja azt mondta, igyekszik megfelelni a jogszabályokkal az EU elvárásainak. A Reuters által megszólaltatott egyik tüntető azt mondta, látszik, hogy az EU-nak is elege van Orbánból.

Orbán Viktor előadása az Európai Parlamentben megmutatta, hogy nem csak a magyarok fáradtak bele Orbánba és a Fideszbe. Rombolja az EU-t, ugyanakkor szükségünk van az európai pénzre a felszínen maradáshoz. Elegünk van.

Megemlíti a cikk, hogy Orbán az elmúlt hét évben lerombolta a fékek és ellensúlyok rendszerét, elfoglalta a közmédiát, megnyirbálta az Alkotmánybíróság jogköreit és minden közintézménybe a saját embereit ültette be. A másik oldalon ott áll az, hogy Orbán unortodox gazdaságpolitikája gazdasági növekedést és alacsony munkanélküliséget ért el. A szétaprózódott magyar ellenzék képtelen komoly változást elérni, idézik a Závecz Research felmérését is a Fidesz komoly vezetéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik