Belföld
Budapest, 2012. július 11.
A Lehet Más a Politika (LMP) aktivistái "Nem leszünk Simicska gyarmat!" feliratú táblát tartanak kezükben a KÖZGÉP Építõ- és Fémszerkezetgyártó Zrt. területén, ahol figyelmeztetõ demonstrációt tartanak az oligarchák ellen.
MTI Fotó: Beliczay László

Harmadszor is nyert a Közgép, nem zárhatják ki a közbeszerzésből

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 05. 02. 10:57

A Kúria szerint sem követett el a Közgép hamis adatközlést, harmadfokon is nyert Simicska Lajos cége a Közbeszerzési Hatóság ellen.

A Közgépet hamis adatközlésre hivatkozva 2015 nyarán zárták ki 3 évre az összes magyar közbeszerzésből. A Simicska és Orbán Viktor miniszterelnök között kirobbant háborúban a Szása 1 és a Szása 2 nevű szerb építőhajók méretére hivatkozva támadták be a milliárdos fő építőcégét, amely korábban évekig befutó volt a nagy építési beruházásoknál.

A Közgép indult a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt közbeszerzésen is. A cég 200 millió forinttal olcsóbban vállalta volna az építkezést, mint a végül nyertesnek kihozott Mészáros és Mészáros-A-Híd-Swietelsky Vasúttechnika-konzorcium.

Az eljárás során azonban hamis adatközléssel vádolták meg a Közgépet, ami abban merült ki, hogy a cég szerb alvállalkozója által biztosított hajók zárt hajófedélzetének megadott mérete néhány négyzetméterrel eltért a nyilvántartási adatoktól. Az ajánlatkérő, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, amely erre hivatkozva nemcsak a gönyűi kikötő-beruházásból, de minden magyar közbeszerzésből megpróbálta kizárni a céget 3 évre.

A Közgép bírósághoz fordult, és a pereket első-, másod, illetve kedden harmadfokon is megnyerte.

Győzött az igazság immár harmadszor – mondta a bíróságon a Közgép szóvivője. Puskár Anett szerint élénkíteni fogja a versenyt, ha a cég jobb árajánlataival ismét bekapcsolódhat a közbeszerzésekbe. A szóvivő szerint a Közgép nem mond le a kiesés okozta károk miatti kárigényéről. Egyelőre szakértők vizsgálják, ki ellen és mekkora összegre nyújtsák be a számlát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.