Belföld

Ma ül össze a Fidesz pártcsaládja, hogy helyre tegyék Orbán Viktort

Szombaton reggel kezdődött az Európai Néppártnak (EPP) az ülése Brüsszelben, amelyen két kérdés lesz terítéken, mindkettő Orbán Viktor kormányának, illetve a Fidesznek kínos. Az eddig kiszivárgott  hírek szerint a Fidesz saját európai pártcsaládja sem hagyja annyiban a CEU-t lényegében kinyíró törvényt, és azt kérik majd Orbántól, hogy az Európai Bizottság e héten tett aggályainak figyelembe vételével egy hónapon belül módosítsa a törvényt. Ha nem így tesz a magyar kormányfő, úgy az eddigi hírek szerint az Európai Néppárt a Fidesszel szemben valamilyen szankciókat helyezhet kilátásba. Bár az eddig felmerült legsúlyosabb büntetés, a párt kizárása az EPP-ből, úgy fest, most már nem valószínű.

Nem árt felidézni: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás elindítását jelentette be szerdán a lex CEU miatt, a felsőoktatási törvény módosítása ugyanis Brüsszel szerint indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését hazánkban. Az európai uniós alapelv, hogy a szolgáltatások szabad mozgása csak nagyon indokolt esetben korlátozható a magánpiaci oktatási intézményekre is vonatkozik. Az Európai Bizottság szerint a törvény túlságosan korlátoz, amikor megszabja, hogy hívhatnak egy egyetemet, vagy csak akkor végezhet oktatási tevékenységet külföldön, ha az anyaországban is.

A magyarokat az EU ellen hergelő kormányzati plakátkampány, az Állítsuk meg Brüsszelt! feliratú, nemzetinek hívott konzultáció is terítékre kerül az Európai Néppárt mai ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik