Belföld
Budapest, 2015. augusztus 6.
Betegek várakoznak a traumatológiai osztályon a budapesti Szent János Kórházban 2015. augusztus 6-án. Civilek aláírásgyûjtésbe kezdtek, hogy az intézmény területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fõvárosi központi kórház.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

150-200 milliárd pluszt ígérnek az egészségügynek

24.hu
24.hu

2017. 04. 28. 16:45

Az államtitkár szerint súroljuk a szlovák egészségügyi bérszintet.
Korábban a témában:

A jövő évi költségvetési tervezetben 150-200 milliárd forinttal több jut az egészségügyre – mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken, egy siófoki szakmai fórumon. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: az idei és a jövő évi ágazati növekmény a GPD 1,5 százalékát teszi ki.

Az államtitkár a Magyar Kórházszövetség XXIX. kongresszusán úgy fogalmazott, „kemény másfél év van mögöttünk, és erős eredményeket értünk el”. Azt mondta, 2016 áprilisa és decembere között 120 milliárd forintot fordítottak a kórházak adósságának rendezésére, ezen felül 15 milliárd forintra pályázhattak a működésük racionalizálását célzó programokkal. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: évek óta csökken az intézmények által termelt adósság, míg 2014-ben 4,5 milliárd forint volt a havi össznövekedés, addig 2015-2016-ban már csak 2,5 milliárd forint volt havonta.

A humánerőforrás-helyzetet említve „trendváltásról” beszélt az államtitkár, azt mondta, mind az orvosoknál, mind a szakdolgozóknál csökkent az elvándorlás, és emelkedett az orvosegyetemre jelentkezők létszáma is. Fontos eredménynek nevezte, hogy sikerrel zárult a svájci finanszírozású alapellátási modellkísérlet, és annak folytatására ebben az évben már hazai forrás áll rendelkezésre, a következő évben pedig az elképzelések szerint további száz háziorvosi praxist vonnának be.

Arra a fórumon elhangzott kérdésre, hogy az egészségügyben gazdasági-műszaki területen dolgozók mikor kapnak béremelést, az államtitkár azt válaszolta, hogy a 26 ezer munkavállalóból 17 ezren érintettek voltak a januári minimálbér- és garantált bérminimum-emelésben. A gond ott van, hogy ezen munkavállalók a közalkalmazotti, és nem az egészségügyi bértábla szerint kapják fizetésüket, és egészségügyi államtitkárként nincs ráhatása a közalkalmazotti bértáblát szabályozó jogszabályra, arra pedig, hogy a kjt-t megbontsák, nem lát lehetőséget.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az lenne a cél, hogy az egészségügy a nemzetgazdaság ágak átlagbér szerinti sorrendjében a 3.-4. helyet foglalja el a mostani 11. helyett. Hozzátette: a lengyel egészségügyi bérszintet már elértük, a szlovákot éppen súroljuk, a cseh még mindig előttünk van 500 euróval. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.