Belföld
Budapest, 2017. április 4.
A magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! című nemzeti konzultációját hirdető óriásplakát egy újpesti ház falán, a Váci úton 2017. április 4-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Könyörgőre vette a Fidesz, ki ne tegyék a szűrüket az Európai Néppártból

24.hu
24.hu

2017. 04. 26. 07:07

Korábban a témában:

Levélben igyekszik győzködni a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációja az Európai Néppárt (ebbe tartozik a Fidesz is az EP-ben) képviselőit, hogy készek a hibák kijavítására, és ez EU klubba tartoznak. A Népszava által megismert, kedden kiküldött levélnek az adja a jelentőségét, hogy ma lesz vita az Európai Néppártban a Fidesz-kormány közelmúltbeli tettei – így az Állítsuk meg Brüsszelt! plakátkampány és a CEU-t lényegében kinyíró, a heves nemzetközi tiltakozás és magyarországi tüntetések ellenére viharos gyorsasággal elfogadott törvény, valamint a civil szervezeteket megbélyegző, épp parlamenti tárgyalás alatt levő jogszabályjavaslat – miatt.

Az elmúlt hetek eseményei miatt felmerült, hogy valamilyen retorzióval – akár a Néppártból való kizárással is – fegyelmezné meg az Orbán Viktor vezette Fideszt az Európai Néppárt.

Levelükben a Fidesz EP-képviselői a politikai innováció élharcosainak nevezik pártjukat és Orbán Viktor miniszterelnököt. Hazai népszerűségüket azzal indokolják, hogy miközben új ösvényeken jártak és merész újításokat tettek, folyamatosan konzultáltak a lakossággal, nem csak a négyévenként esedékes parlamenti választások alkalmával  – írja a Népszava. A merész és szokatlan megoldásaik miatt állnak ők és Orbán is támadások alatt, állítják a fideszes EP-képviselők.

Van a keddi levélnek egészen meghökkentő része is, nem is egy. Ilyen például:

Nem vagyunk tökéletesek, nem minden kísérletünk járt sikerrel, de rugalmasak vagyunk és készen állunk arra, hogy tartalmas párbeszédet kezdjünk országunk és Európa jövőjéről. Ezért döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy holnap csatlakozik hozzánk, hogy megvitassuk a számunkra fontos kérdéseket. Mindig úgy véltük, hogy a konfliktusok kezelésének sokkal jobb módszere a tárgyalás, mint az egyoldalú nyilatkozattétel, a kettős mérce alkalmazása, az alaptalan híresztelések terjesztése vagy az ellenzéki bírálatok kritikátlan elfogadása.

Aztán bizonygatják azt, hogy ők és Orbán is európaiak, elkötelezettek az EU iránt, és csupa jobbító szándékból kritizálnak. Persze nem felejtik el védeni a CEU-t ellehetetlenítő törvényt, civiltörvényt, és az EU-ellenes nemzeti konzultációt.

A levél mégis valamiféle meghajlást sugall.

Követünk el hibákat, nem vagyunk tökéletesek és készen állunk a kijavításukra. Ezért további nyílt és egyenes tárgyalásokra van szükség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.