Belföld

Kivizsgálnák, hogy “úszott el” a vizes vb pénze

Tudta, hogy 14 milliárdról indult? Az ellenzék besokallt a túlköltéstől, vizsgálóbizottságot akar.

Ikotity István (LMP) kezdeményezése mellé állt az MSZP és a Jobbik is, hogy parlamenti testület vizsgálja ki a 2017. évi budapesti FINA világbajnokság előkészítésével kapcsolatos kormányzati munka szabályszerűségét, hatékonyságát. A vizsgálóbizottságnak kellene egyebek mellett azt is tisztáznia, pontosan mekkora fordított eddig az állam a világbajnokság előkészítésére, rendezésére, a szervezők kikkel, milyen szerződéseket kötöttek, ténylegesen mennyit fizettek,

mi okozta a rendezési kiadások többszörös alulbecslését a pályázati eljárás, majd a kapcsolódó beruházások megvalósításáról szóló döntések előkészítése során; az eredetileg tervezett költségek növekedéséhez milyen körülmények vezettek.

14 milliárdról indult

A paritásos testületnek október elsejéig kellene elkészítenie jelentését arról, miként lett a 14 milliárdból több mint százmilliárd. A budapesti vizes VB létesítményfejlesztéseire 2013-ban – még 2021-es időpont mellett – még 14 milliárdos keretet határozott meg a kormány, most már pedig csak annyi tudható, hogy az állam oldalán megjelenő költségek meghaladják a 100 milliárd forintot,

de a közbeszerzési eljárások adataiból leszűrhető újabb és újabb költségnövekedések alapján jelenleg valójában már arról sincs az adófizetők számára átlátható információ, hogy pontosan mi és mennyiért készül a pénzükből.

Ikotity István szerint a költségek elszállása még a hasonló rendezvényeknél szokásosnál is jóval nagyobb, ezért fel kell tárni, mitől lett ilyen drága a vizes vb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik