Belföld
Nyíregyháza, 2014. szeptember 4.
Balázs Péter közgazdász, volt külügyminiszter (b), Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára (b2) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) a Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben címmel rendezett 52. Közgazdász-vándorgyûlésen, a Nyíregyházi Fõiskolán 2014. szeptember 4-én.
MTI Fotó: Balázs Attila

Balázs Péter: Magyarország szégyene Brüsszel megállítása

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 04. 26. 05:55

Kedd este Európa jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a budapesti Corvinus Egyetemen. Az eseményen meghívott előadóként Balázs Péter volt külügyminiszter, Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója és Szapáry György korábbi MNB-alelnök és washingtoni nagykövet lépett fel.
Korábban a témában:

Korai Excel-tábla

Gondolatébresztőjében a jelenleg a CEU Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok tanszékén oktató Balázs Péter elmondta, az intézményektől önmagukban még nem lesz jobb a világ.

Hétfőn a CEU-n a Nyugat-Balkánról tartottunk konferenciát, mind a hat érintett országból volt autentikus előadó. A montenegrói szakértő beszámolt arról, hogy az EU nyomására csináltak egy korrupcióellenes ügynökséget, de ettől a korrupció nem akar csökkenni.

A Bajnai-kormány egykori külügyminisztere szerint az Európai Unióban hagyománnyá vált, hogy intézmények és jogszabályok segítségével javítják a világot, aminek a politikatudományi magyarázata az: kezdetben olyan erős támogatottság övezte az uniót, hogy valóban lehetett az intézmények működtetésével haladni, mert mögöttük ott volt az általános helyeslés, de ez a korszak elmúlt.

Mint fogalmazott, a politikai vitát addig kell folytatni, amíg létrejön valamilyen megegyezés. Példaként az Európai Bizottság menekültüggyel kapcsolatban elkövetett hibáját említette.

Túl korán készítettek egy Excel-táblázatot. Nem ezzel kellett volna kezdeni. Kiadták egy hivatalnoknak, hogy ossza szét a menekülteket az országoknak, csakhogy nem volt meg a politikai egyetértés.

A Brexit utáni Európai Unióról azt állította, hogy a meglévő alapszerződés alapján a meglévő intézményi jogi keretekben bőséggel van mozgástér, csak okos politikai döntés kell hozzá, és ez azon fog múlni, hogy hol kik kormányoznak és kik ülnek abban a teremben, ahol a kormányfői tanács összeül.

Budapest, 2014. január 31.
Szapáry György, Magyarország washingtoni nagykövete felszólal a magyar jegybank által rendezett Lámfalussy-konferencián Budapesten 2024. január 31-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Szapáry György – Fotó: MTI

Gömbhalstratégia

Szapáry György rövid előadásában megemlítette, az alapító atyák egy egyre szorosabb Európai Uniót képzeltek el, a fő motiváció az volt, hogy soha többé ne ismétlődjenek meg a világháborúk, de az összetartó erő egyre fogyott.

A most negyven-ötven éves politikusoknak nem volt hasonló tapasztalatuk. Gondoljunk csak Emmanuel Macronra, aki 1977-ben született, 32 évvel a második világháború befejezése után.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke teljes mértékben egyetértett Frank Timmermans-szal, az Európai Bizottság alelnökével, aki néhány hete a Financial Times-ban megjelent cikkében azt írta,

ez Európa, ugyanaz a sors, de különböző perspektívák.

Az EU legégetőbb problémájának a migrációt nevezte. Szerinte Európa védtelen, ami csábítja a népvándorlást. A folyamatot a honfoglalással és Amerika benépesítésével hozta párhuzamba.

Orbán Balázs előadásában kitért Magyarország EU-ellenes magatartására. A Századvég kutatója azt látja, hogy a közép-kelet-európai országok úgy lépnek fel Brüsszellel szemben , mint egy gömbhal, amit ha támadás ér, nagyobbnak és hangosabbnak kívánja mutatni magát, mint amilyen valójában, és ez a stratégia eredményre vezethet.

Magát is félrevezeti a kormányzat

Miután a meghívottak előadták prezentációjukat és válaszoltak a közönségkérdésekre, Balázs Péter magasba emelte a kormány “Állítsuk meg Brüsszelt!” üzenetű nemzeti konzultációját, és őszintén kifejtette a véleményét róla.

Ez egy politikai zsákutca, szégyen Magyarországra nézve.

A CEU oktatója aztán felsorolta a kérdésekben szereplő állítmányokat:

 • kényszerít,
 • kényszerít,
 • ösztönzi ,
 • beavatkozik,
 • támad,
 • támad.

És folytatta a rávezető B válaszokkal:

 • fogadjuk el,
 • engedjük,
 • fogadjuk el,
 • hagyjuk,
 • döntse el Brüsszel,
 • törődjünk bele.
Budapest, 2014. április 29.
Balázs Péter volt külügyminiszter a Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett, Felzárkóztunk vagy lemaradtunk? címû háromnapos konferencia második napján Budapesten a Magyarság Házában 2014. április 29-én. A tanácskozást a Külügyminisztérium az Európai Bizottság magyarországi képviseletével és a Miniszterelnökséggel együttmûködve rendezi.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI

Balázs Péter szerint a kormányzat hamisításokkal és csúsztatásokkal nemcsak a közvéleményt, de saját magát is félrevezeti. A kormányzati munka sokszor emlékezteti őt az orvosi felelősségre.

Van egy probléma, amit meg kell oldani, és a problémamegoldás egy jó diagnózissal kezdődik. Ha nem jó a diagnózis nem lesz jó a műtét vagy a terápia. Nagyon pontos, valósághű diagnózisra van szüksége egy országnak, és ha azt sikerül felállítani, akkor a valódi problémát valóban kezelő terápiát kell alkalmazni.

Ennek én egyre kevesebb nyomát látom, és azt gondolom, hogy nagyon rossz kormányzás folyik Magyarországon, aminek valamilyen módon véget kell vetni.

A volt külügyminiszter zárószavait vastaps kísérte a csordulásig megtelt, közel száz fős előadóban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.